sprzedaż budynku- mienie publiczne

• Autor wątku Autor wątku maniek86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniek86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
witam,
wójt chce sprzedać budynek likwidowanej szkoły podstawowej. Mieszkańcy piszą protesty i wskazują, że sprzedaż budynku z gruntem jest niemożliwa, gdyż szkoła jest mieniem publicznym, a oni w czynie społecznym tę szkołę budowali. Czy istnieją prawne przeszkody sprzedaży budynku z gruntem????
proszę o pomoc,
dziękuję

Należy sprawdzić - najlepiej w powiatowej ewidencji gruntów - czy przed komunalizacją tej nieruchomości (nabyciem przez gminę) była ona mieniem wiejskim, gromadzkim czy tp. Jeśli tak, to prawa wsi do tej nieruchomości są nadal zachowane i do zbycia tej nieruchomości potrzebna jest zgoda zebrania wiejskiego.

nie da się tego sprawdzić, bo to jest kazus, trzeba to poprzeć ustawą

nie widze w tym przepisie nic takiego co by bylo wiazace, skoro szkola jest mieniem publicznym to chyba wojt nie moze od tak sobie sprzedac tego budynku, bo to mieszkancy ja budowali, jezeli szkola by byla wlasnoscia gminy to raczej moze sprzedac, ale nie mam potwierdzenia na moja intuicje :(

No to intuicyjnie możemy sobie gdybać, bo nie wiem, co rozumiesz pod pojęciem "mienia publicznego". Na mienie publiczne składa się mienie państwowe i mienie samorządowe. Samorządowe to mienie gmin, powiatów i województw. [FONT=&quot]
Zatem mienie własne gminy (komunalne) jest mieniem publicznym. Wójt imieniem gminy i za przyzwoleniem rady gminy zarządza mieniem komunalnym i może je zbywać (tak w skrócie). A szczegóły można znaleźć w ustawie o samorządzie gminnym oraz w ustawie o gospodarce nieruchomościami.

[/FONT]

tak wiem o tym, szukam na ten temat od kilku dni, nie dam rady tego zebrac w sensowna calosc, teraz jeszcze znalalzlam na podstawie 48 kc wlascicielem budynku jest wlasciciel gruntu, czyli gmina jak najbardziej ma prawo sprzedac szkole

Powrót