Sprzedaż części samochodowych - używanych

• Autor wątku Autor wątku szczalpi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szczalpi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam
Mam do Państwa pytanie.
Zamierzam zająć się sprzedażą części samochodowych używanych z Niemiec. Są to części z warsztatów samochodowych i lakierni. Kupując je od Niemca nie dostaję żadnego paragonu czy faktury. Moje pytanie jest następujące. W jaki sposób można je sprzedać w Polsce, aby wszystko było ok i Urząd Skarbowy nie żadnych uwag ?
Pozrawiam

Ponieważ są to części lekko uszkodzone i leżą w kontenerach. Nie wystawiają żadnych paragonów.

Jeśli są własnością przedsiębiorców to sprzedając je muszą wystawić fakturę.

Dla nich są to części tzw, wyrzucone na śmietnik np. lekko wgnieciony błotnik, lekko porysowany zderzak. Dla nich te części nie mają żadnej wartości. To może inaczej. Biorę takie części z ich śmietnika. Przywożę do kraju, remontuje je i sprzedaje. Nie posiadam żadnych danych zakupowych. I nasuwa się pytanie. Czy w takim razie takie części mogę sprzedawać jeżeli nie posiadam żadnych danych zakupowych ??

A może ktoś prowadzi z Was podobną działalność, o której piszę wyżej ?

Jako przedsiębiorca musisz posiadać dowód zakupu. Nie możesz wygrzebany ze śmietnika "złom" sprzedawać w ramach działalności gospodarczej.

Mogą wycenić w cenie złomu i wystawić fakturę.

A jeżeli zapytam się czy mogę wziąć owe części z konteneru za darmo i nie wystawią żadnego paragonu czy faktury. To w jaki sposób mogę je sprzedawać w Polsce bez żadnego problemu? Czy należy opisać to jakoś dla urzędu nie wiem .
Proszę o pomoc.

Już odpowiedziałam:
Jako przedsiębiorca musisz posiadać dowód zakupu. Nie możesz wygrzebany ze śmietnika "złom" sprzedawać w ramach działalności gospodarczej.

A wystarczyłaby np odręczna napisana notatka z pieczątką, że taki towar nabyłem, ale notatka byłaby bez kwoty ??

Czy sprzedający używane części do pojazdów w serwisie typu Omoto.pl lub Allegro.pl i będący osobą prywatną odpowiada za te części z tytułu rękojmi tak samo jak firma?

Powrót