Sprzedaż części samochodowych

• Autor wątku Autor wątku miazga13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

miazga13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam serdecznie wszystkich użytkowników forum.
Napotkałem ostatnio dość duży problem. Mianowicie na aukcji internetowej allegro sprzedawałem części samochodowe konkretnie wtryskiwacze. Nie miałem zadnej wiedzy na temat ich stanu, w związku z czym zaznaczyłem na aukcji, że "nie mam pojęcia czy są sprawne i nie udzielam zadnej gwarancji". Są to części które można regenerować, więc jesli ktoś kupiłby popsute mógłby je naprawić, a sprawdzenie czy są sprawne jest mozliwe jedynie na profesionalnych maszynach.
Zadzwonił do mnie pewien mechanik, zawiozłem mu sprzęt. Nie miał konta na allegro, w związku z czym musiałem mu sprzedać je poza aukcją (nie za pośrednictwem allegro). Przy zakupie zaznaczyłem mu ze nie znam ich stanu. Umówiliśmy się, że założy je do auta i jeśli nie da znać do następnego dnia wszystko jest ok. Kupujący zadzwonił po dwóch dniach i domaga się zwrotu pieniedzy. Nie mam zadnej gwarancji ze nie podmienił sprzetu, więc oddanie pieniedzy nie wchodzi w grę. Straszy mnie policją i sądem.
Jestem zawodowym strazakiem, wiec wyrok sądowy byłby równoznaczny z utratą pracy. Proszę serdecznie o podpowiedz czy może mi narobić problemów?? Pozdrawiam

Jeśli obawiałeś się podmiany, to nie powinieneś się godzić na możliwość zwrotu następnego dnia, tylko sprawdzenie w Twojej obecności. Zatem tej drobnej niekonsekwencji nie rozumiem - jakie znaczenie może mieć jeden dzień więcej?
A czy może Ci narobić? Sprawa może oczywiście trafić do sądu, a o wyniku trudno przesądzić. Gdyby nie Twoja sytuacja zawodowa - radziłbym walczyć.
Ale masz chyba za dużo do stracenia.

Czy to duża kwota?

600zł. A sprzedający powiedzał ze zgłosi sprawę do sądu o oszustwo

No to wg mnie ma raczej marne szanse na udowodnienie tego zarzutu.
Chyba że po konsultacji z prawnikiem zmieni zdanie (i zarzut).

600 zł - zastanów się czy warto.

Dzieki serdeczne za pomoc.
A czy ma jakieś znaczenie , że kupił części nie bezposrednio przez serwis allegro, lecz namiar na te części miał z aukcji na której było zaznaczone że mogą być niesprawne i czy jego zarzutem skierowanym przeciwko mnie może być oszustwo? Pozdraiwam

PS. Czytałem w kodeksie definicje oszustwa, ale za bardzo nie mogę przełożyc tego na moją sytuację... Pozdrawiam

[cytat="miazga13"]
A czy ma jakieś znaczenie , że kupił części nie bezposrednio przez serwis allegro, lecz namiar na te części miał z aukcji na której było zaznaczone że mogą być niesprawne [/cytat]
Jeśli pytasz, czy Ci to pomoże, to nie, ponieważ umowa ustna przewidywała możliwość zwrotu następnego dnia, gdyby części okazały się niesprawne. A zatem nabywca nie kupował ich na własne ryzyko, co mogłoby wynikać z opisu aukcji. [cytat="miazga13"]
czy jego zarzutem skierowanym przeciwko mnie może być oszustwo? Pozdraiwam
[/cytat]
W świetle powyższego taki zarzut wydaje się być nie do udowodnienia.
Chyba że nabywca spróbuje wykazać, że nie miałeś zamiaru dotrzymać umowy ustnej.

A w jaki sposób może to wykazać? I jeszcze jedno. Oszustwo jest zgłaszane na policję. Jak wygląda postępowanie i jakie grożą za to sankcje? Pozdrawiam

Nie wiem czy wykaże, a tym bardziej w jaki sposób, co nie znaczy, że nie może próbować.
[cytat:1eo05m5r]
KK Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.
§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 4. Jeżeli czyn określony w § 1-3 popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.[/cytat:1eo05m5r]

Dzieki serdeczne za wyjaśnienia. Kupujący powiedział, że zgłosił oszustwo na policje, próbowałem dojsc z nim do kopmromisu ale nie odbiera telefonu. Jesli zgłaosił sprawę na policji to jak wyglada dalsze postępowanie. Czy sprawa może sie zakonczyc wyrokiem dla mnie? Pozdrawiam

Jeśli poznamy uzasadnienie zarzutu, będzie mozna coś powiedzieć.

Dzięki serdeczne za pomoc. Pozdrawiam serdecznie :ok:

Powrót