Sprzedaż danych dostępowych do nieswoich kont z grami

• Autor wątku Autor wątku kangurxtysiac
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kangurxtysiac

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie, przejdę do konkretów. 2 tygodnie temu zakupiłem grę u sprzedawcy w postaci danych dostępowych, jak się pózniej okazało, mój znajomy także zakupił i dostaliśmy takie same dane dostępowe. Ździwiliśmy się, ponieważ z jednego konta mogliśmy korzystać równocześnie. NA aukcji nie było nic wspomniane, że konto jest własnością sprzedającego. Pomyślałem, że sam zacznę udostępniać odpłatnie dalej takie konto. Zanim to zrobiłem szukałem w internecie, czy aby na pewno jest to legalne i znalazłem informacje, że w prawie polskim jest to legalne, przeczytałem o tym tutaj
https://forumprawne.org/nowe-technologie/698054-sprzedaz-dostepu-do-kont-steam-na-allegro.html

Zacząłem sprzedaż danych dostępowych do takiego konta, jednakże dalej szukałem pewnych informacji, jak to wygląda ze strony prawnej i napotkałem artykuł, w którym rzekomo toczy się sprawa wobec takiej sprzedaży.
***mod***

Dlatego zwątpiłem w uczciwość takiego ' interesu ' i od razu zakończyłem sprzedaż takiego konta, trwało to 10 dni. Zamierzam teraz poinformowac każdego kupującego, że używanie takiego konta może okazać się niezgodne z prawem i chcę dokonać zwrotu pieniędzy, które otrzymałem.
Czy jest ktoś w stanie powiedzieć jasno i rzetelnie, jak to w końcu z tym jest? Nie chcę łamać prawa i nie chcę też być zamieszany w jakieś przestępstwo. Im dłużej szukam w internecie, tym co raz bardziej powątpiewam, jak to z tym jest. Niektórzy mówią, że można postawić zarzuty za łamanie praw autorskich w celu zarobkowym. Bardzo mnie to martwi, pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Czy ja jako nabywca danych dostępowych, które również zacząłem odsprzedawać, zobowiązany jestem do zapoznania się z treścią regulaminu ? ponieważ ja tych kont nie zakładałem, otrzymałem jedynie do nich dostęp i również postanowiłem takowy dostęp odpłatnie udostępniać innym.

po przetłumaczeniu regulaminu serwisu STEAM, wynika, że sprzedaż i dalsze rozprowadzanie jest zabronione. Przyznam, że z regulaminem zapoznałem się dopiero, jak cała akcja zaczęła mi się wydawać mocno wątpliwa.

Boję się, że popełniłem przestępstwo.

sprzedaż kont z grami

Witam serdecznie, przejdę do konkretów. 2 tygodnie temu zakupiłem grę u sprzedawcy w postaci danych dostępowych, jak się pózniej okazało, mój znajomy także zakupił i dostaliśmy takie same dane dostępowe. Ździwiliśmy się, ponieważ z jednego konta mogliśmy korzystać równocześnie. NA aukcji nie było nic wspomniane, że konto jest własnością sprzedającego. Pomyślałem, że sam zacznę udostępniać odpłatnie dalej takie konto. Zanim to zrobiłem szukałem w internecie, czy aby na pewno jest to legalne i znalazłem informacje, że w prawie polskim jest to legalne, przeczytałem o tym tutaj
https://forumprawne.org/nowe-technol...a-allegro.html

Zacząłem sprzedaż danych dostępowych do takiego konta, jednakże dalej szukałem pewnych informacji, jak to wygląda ze strony prawnej i napotkałem artykuł, w którym rzekomo toczy się sprawa wobec takiej sprzedaży.

Dlatego zwątpiłem w uczciwość takiego ' interesu ' i od razu zakończyłem sprzedaż takiego konta, trwało to 10 dni. Zamierzam teraz poinformowac każdego kupującego, że używanie takiego konta może okazać się niezgodne z prawem i chcę dokonać zwrotu pieniędzy, które otrzymałem.
Czy jest ktoś w stanie powiedzieć jasno i rzetelnie, jak to w końcu z tym jest? Nie chcę łamać prawa i nie chcę też być zamieszany w jakieś przestępstwo. Im dłużej szukam w internecie, tym co raz bardziej powątpiewam, jak to z tym jest. Niektórzy mówią, że można postawić zarzuty za łamanie praw autorskich w celu zarobkowym. Bardzo mnie to martwi, pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.

RE: sprzedaż kont z grami

Zazwyczaj konto nie jest własnością gracza więc nie może go odsprzedać. Resztę znajdziesz w regulaminie gry.

ale skoro ja zakupiłem takie konto od innego użytkownika i postawnowiłem je sprzedawać dalej ? jak to wygląda ? rozumiem, że regulamin zabrania tego, ale w regulaminie napisane jest, że takie konto rozprowadzane może zostać usunięte, ale nie ma wzmiany, że taka czynność jest karana prawnie, regulamin gry jest po angielsku

kangurxtysiac napisał:
ale skoro ja zakupiłem takie konto od innego użytkownika i postawnowiłem je sprzedawać dalej ? jak to wygląda ? ...
Prawie jak paserstwo? :what:

czyli popełniłem przestępstwo ? czy mogę gdzieś zgłosić siebie samego, że nie jestem do końca pewien, czy to co robiłem przez 10 dni ( odpłatna sprzedaż danych dostępowych do konta z grami) było legalne ? Co mam zrobić w takim przypadku i co mi polecacie lub co mi grozi ? Nie byłem świadomy, że działam nielegalnie. Na portalu aukcyjnym takie oferty są od ponad 3 lat i dalej ich przybywa. Mało tego, jeszcze do niedawna czytałem w internecie, że jest to całkowicie legalne, więc jestem pogubiony całkowicie

Ostatnia edycja:
Powrót