Sprzedaż danych osobowych przez szkołę

• Autor wątku Autor wątku 214225
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

214225

Zbanowany
Odpowiedzi
8
Przy odbiorze wyników maturalnych cały mój rocznik dostał w kopertach imienne karty debetowe wydane przez pewien bank. W informacji o obsłudze karty było napisane, że jest ona nieaktywna i dopiero jej aktywowanie "włączy" moje konto w tym banku. Moje pytanie brzmi dlaczego szkoła posłużyła się naszymi danymi osobowymi i zostały nam założone jakieś konta? Czy jest to zgodne z prawem?

Zadaj to pytanie najpierw w szkole a potem jak bedziesz znal ich odpowiedz to bedziemy myslec dalej.

Niestety nie mam możliwości gdyż jestem już absolwentką tej szkoły. Po prostu naszła mnie refleksja i chodzi mi o stronę czysto prawną. Zastanawiałam się tylko czy szkoła bez naszej zgody i wiedzy mogła udostępnić takie dane, ponieważ jako takich skutków nie odczułam, ani nikt się ze mną nie kontaktował w tej sprawie, ani żadnych skutków finansowych też nie było.Sprawa zniknęła.

Poszukałam sama odpowiedzi na moje pytanie i wiem, że ustawa o ochronie danych osobowych w art. 23. pkt 1 mówi, że przetwarzanie danych jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy osoba, której dane dotyczą, wyrazi na to zgodę, chyba że chodzi o usunięcie dotyczących jej danych. Wychodzi chyba na to, że nie było to zgodne z prawem, gdyż nie przypominam sobie abym coś podpisywała.

1. Zgoda z art. 23. ust. 1. pkt 1. nie jest jedyną przesłanką legalizująca przetwarzanie danych.

2. Skąd przypuszczenie, że szkoła sprzedała dane osobowe? Czy nowy administrator danych (Bank lub operator kart) poinformował Cię o tym?

3. Możesz zwrócić się zarówno do szkoły jak i do nowego administratora o udzielenie informacji w trybie art. 32. i 33. Ustawy. Polecam też lekturę całego rozdziału 4.

W mojej szkole średniej przewodniczący musiał podpisać zgodę na przetwarzanie danych osobowych uczniów. Dyrekcja tłumaczyła to tym, że będzie to potrzebne do wstawiania zdjęć, wyników konkursów itp na szkolnej stronie... nikt z poza samorządu o tym nie wiedział ;)

Taka zgoda nie będzie skuteczna. Zgodę na przetwarzanie danych osobowych może wyrazić tylko osoba, której dane dotyczą. Jeśli uczeń byłby niepełnoletni to zgodę może wyrazić jego rodzić (opiekun prawny).

Powrót