sprzedaż darowizny byłemu mężowi

• Autor wątku Autor wątku karex22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karex22

Siostra sprzedała swojemu byłemu mężowi dom obciążony dożywotnią służebnością mieszkania wraz z budynkami gospodarczymi. Dokonała tego bez wiedzy ojca (darczyńcy). Ojciec cała tą sytuacją jest zbulwersowany, ponieważ jego córka zaprzepaściła cały dobytek wcześniej rozsprzedała również grunty orne. W akcie notarialnym ojciec ustanowił na mnie i siebie dożywotnią bezpłatną służebność mieszkania(cały parter) z myślą, że jak kiedyś wezmę ślub (dziś jestem już 2 lata w związku małżeńskim) to zostanie mi to przepisane na własność. Teraz zmienił się właściciel i nie chcę przepisać mi na własność tego mieszkania. Dodam, że zrobiłem tam wszelkie potrzebne remonty i mieszkam tam z żoną i 2 letnim dzieckiem. Chciałbym, żeby kiedyś to mieszkanie należało się mojej córce. Co można teraz zrobić czy mój ojciec może cofnąć darowiznę już sprzedaną. Czy mojej córce kiedyś będzie się coś należało?

wlasnosci domu corka raczej nie uzyska w zaden specjalny sposob, mieszka tam tylko z uwagi na sluzebnosc Twoja, ktorej sie nie dziedziczy. odwolac darowizne po sprzedazy przedmiotu darowizny mozna, ale wtedy w zasadzie dochodzi sie tylko ewentualnie zwrotu jej wartosci w pieniadzu. Inna sprawa czy sa w ogole przeslanki do odwolania - raczej nie, ale to by trzeba dokladnie opisac stan faktyczny, najlepiej jakiemus prawnikowi na zywo.

a jakie musiały być to przesłanki, do możliwości dochodzenia ewentualnego zwrotu pieniędzy?

zwrotu darowizny :cool::-? , art. 899 1 k.c. i art. 900 k.c.

attorney napisał:
zwrotu darowizny :cool::-? , art. 899 1 k.c. i art. 900 k.c.
I po co tyle emotikonek - jak i tak zupełnie źle.:D

Zobacz attorney - treść art. 898 § 2 zd. pierw. kc.

bardzo proszę o zinterpretowanie art 898
czy w tej sytuacji istnieje taka możliwość, że darczyńca odwoła darowiznę (tę już sprzedana) a jej nowy właściciel będzie musiał ją zwrócić?

karex22 napisał:
bardzo proszę o zinterpretowanie art 898
Chodzi o te treści :
Przepis prawny:
Art. 898 (...)
§ 2. Zwrot przedmiotu odwołanej darowizny powinien nastąpić stosownie do przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu.

Jeśli zatem tak - to zastosowanie może znajdować tu art. 405 i nast. kc.

art.405 kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest (........) zwrotu jej wartości
bardzo proszę o wyjaśnienie na "chłopski rozum" tego art dostosowując moją sytuację.

nowy właściciel wykańcza nas psychicznie, chciałbym jeżeli jest taka możliwość załatwić tą sprawę do końca póki żyje ojciec (darczyńca). Siostra sprzedając dom zaprzepaściła nasz rodzinny dobytek zostawiając mnie tylko z tą służebnością, a ojciec nie może się pogodzić z tym, że obca osoba zagarnęła wszystko stając się właścicielem a syn został bez mieszkania na własność.

karex22 napisał:
bardzo proszę o wyjaśnienie na "chłopski rozum" tego art dostosowując moją sytuację.
Proszę dokładnie czytać posty. Wytłumaczył już to wcześniej dendzer :
dendzer napisał:
odwolac darowizne po sprzedazy przedmiotu darowizny mozna, ale wtedy w zasadzie dochodzi sie tylko ewentualnie zwrotu jej wartosci w pieniadzu..

Proszę poszukać na forum ( opcja szukaj ) wątków dot. odwołania darowizny. Jest ich bardzo dużo.
Pana interesuje przede wszystkim to, czy istnieją przesłanki do skutecznego odwołania darowizny.

Powrót