SPRZEDAŻ DŁUGÓW

• Autor wątku Autor wątku MMROZ100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MMROZ100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
osoba zaciągnęła kredyt hipoteczny na początku lat 90-tych. wpadła przez to w pulapke ponieważ wtedy szalała inflacja i odsetki szły w górę. Po kilku latach kredyt został sprzedany przez Bank Spółdzielczy do Banku Regionalnego, który otrzymał specjalne środki na wypupienie podobnych kredytów. Do dziś bank, który wykupił dług przesyła tylko potwierdzenie salda na koniec roku i nic wiecej. Kapitał tak wogóle został spłacony jeszcze w Banku Spółdzielczym jednak były takie odsetki, że bank zdecydował się sprzedać dług. cały wartość długu wynosi obecnie ok. 14 tys kapitału i 50 tys odsetek. Czy jest jakaś możliwość zeby dług został umorzony lub przynakmniej odsetki od tego długu. Przypominam o czasach w jakich była zawarta umowa to był rok 1990. Dzięki i czekam na pomoc

Myślę, że da się to zrobić na podstawie art 358(1)par. 3 Kodeksu Cywilnego <mała klauzula rebus sic stantibus>

KURDE NIE SĄDZE ŻEBY TO MIAŁ COŚ WSPÓLNEGO BO PODANY ART. DO RACZEJ SPŁATY POŻYCZKI ZACIĄGNIETEJ W WALUCIE. PROSZE O POMOC

proszę pomóżcie mi może ktoś zna podobny przypadek. Proszę o podpowiedz czy jest jakaś szansa???

kurde pomóżcie

:tuptup: nie mogę czekać

roszczenie prawdopodobnie jest przedawnione

Przecież jest zabezpieczone hipoteką.

[cytat="laukaz"]roszczenie prawdopodobnie jest przedawnione[/cytat]

no właśnie a co z hipoteką?????? Ok. miesiąca temu bank przypomniał sobie o długu i przyslal do wszystkich pisemka z "prośbami" dostarczenia do banku wszystkich informacji na temat dochodów ilości osób w rodzinie itp. to oznacza pewnie że termin przedawnienia juz minął albo zbliża sie ku końcowi. Czy odebranie listu poleconego za potwierdzeniem odbioru oznacza że 10 lat liczy sie od nowa? proszę o radę co mam robić w takiej sytuacji? czy tu liczy sie 10 lat czy 3 jak gdzieś juz czytałem?

Powrót