Sprzedaż długu a umowa z Bankiem

• Autor wątku Autor wątku pola89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pola89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam ! ;)
Bardzo proszę o interpretację prawną zapisu w umowie z bankiem.
W paragrafie umowy jest zapisane (cytuję dosłownie), że bank ma prawo do powierzenia osobie trzeciej działającej na rzecz banku wszelkich czynności zmierzających do dochodzenia nieuiszczonej, wymagalnej należności wynikającej z umowy. Z tego zapisu wynika (to Moja opinia), że jest co prawda możliwe powierzenie ściągalności zadłużenia firmie windykacyjnej lub innemu podmiotowi ale tylko.... działającemu na rzecz banku. Nie ma ani słowa o możliwości sprzedaży wierzytelności. Firma windykacyjna zakupując dług stała się wierzycielem wtórnym i działa na własny rachunek a nie na rzecz Banku z, którym kredytobiorca miał podpisana umowę. Dla mnie ten zapis w umowie jest jednoznaczny i sądzę, że słowa ....działającej na rzecz banku mają tutaj kluczowe znaczenie. Myślę, że bank sprzedał ten dług niezgodnie z prawem a firma windykacyjna nie powinna go kupić. Co najwyżej mogłaby próbować ściągnąć należność na zlecenie reprezentując bank.

Pozdrawiam Forumowiczów ;)

loco1 napisał:
Zgodnie - kc art. 509
A to zależy kiedy była podpisana umowa kredytowa.
Tak w ogóle to opisz sytuację, o co chodzi - z reguły sprzedaż długu przez bank to bardzo dobra wiadomość dla dłużnika

Powrót