sprzedaż długu firmie windykacyjnej

• Autor wątku Autor wątku twojnick123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

twojnick123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
witam
powiem tak w skrocie aby zachować sens :),
udzielilem facetowi pozyczki w kwocie ok. 25 tys PLNv nie oprocentowanej ,na podstawie umowy cywilnoprawnej - jak to bywa w klasycznym modelu :( po odbiorze gotowki facet znikl i kontakt sie urwal :(
bylem w firmie windykacjyjnej "ktora go znalazla" i facet ma dom w polsce ktory jest obciazony hipoteka , ze wzgeldu ze kontakt jest z nim utrudniony poniewaz on wszytko ignoruje i nie chce splacic dlugu , postanowilem sprzedac ten dlug jednej z kilku firm ktore tym sie zajmuja w PL za okolo 1/3 +/- i teraz mam pare pytan
1) co sadzicie w ogole o sprzedazy dlugu takiej firmie
2) czy musze miec prawo mocny wyrok aby dokonac takiej sprzedazy , czy go nie musze miec ?? ( ze sprawe wygram to ok 99% szans)
3) czy moge miec jakies klopoty z faktu ze sprzedam taki dlug firmie , wyplaci mi pieniadze "do reki" a potem moze byc , nie wiem np. nie uczciwa , pazerna ,cokolwiek i beda miec jakie ale do mnie ??? bo np. nie odzyskali 100% warotsoci umowy wraz z odsetkami za zwloke ??

NIE Poniewaz jest wazna taka umowa 3 lata , a minol rok od teoretycznej ostatniej splaty , a nic nie wplacil :(

jest wazna taka umowa 3 lata
Jeśli doszło do zawarcia umowy pomiędzy osobami fizycznymi to 10 lat. Miejsza z tym.
Sprzedac zdążysz zawsze. Gość ma majątek- nieruchomość. Uzyskałbym najpierw tytuł do wszczęcia egzekucji a następnie ją wszczął i doprowadził do zajęcia nieruchomości. Co prawda, wierzyciel hipoteczny będzie miał pierwszeństwo w zaspokojeniu swoich należności. Być może dłużnik pod wpływem presji spłaci pożyczkę. Traci przecież dach nad głową. Może po licytacji zostanie jeszcze i kasy dla Ciebie.
Wybór jest Twój.

tez tak wlasnie mysle aby mu po 1 zabezpieczyc majatek , dopisac wierzytelnosc do hipoteki to wiekszy procent od wartosci umowy uzyskam od tych firm wind. bo to bedzie w/g mnie tzw. twardy dowod w sprawie ze dlug jest na tip top (oprocz umow) , kredyt ma w noble bank czy jakos tak , tam glupi nie sa i ryzyko sobie przliczyli i nie dali wiecej jak wartosc :) tylko ze on to wziol na budowe domu chyba cos kolo 250 - 300 tys , i mu wyplacaja w transzami po 50 tys cos kolo tego, wraz z postepem prac na budowie - tam tez dokladnie ogladaja ci z banku jakie materialy co i jak :)

Najważniejsze. Nie dopuść do przedawnienia. Skierowanie pozwu w stosownym czasie przerwie jego bieg.

a pozmozcie z tym ???

1) co sadzicie w ogole o sprzedazy dlugu takiej firmie
3) czy moge miec jakies klopoty z faktu ze sprzedam taki dlug firmie , wyplaci mi pieniadze "do reki" a potem moze byc , nie wiem np. nie uczciwa , pazerna ,cokolwiek i beda miec jakie ale do mnie ??? bo np. nie odzyskali 100% warotsoci umowy wraz z odsetkami za zwloke ??

a to nie jest tak ze jak dom jest na hipoteke i bank "trzyma lape" to jak bank zobaczy ze jakas nowa wierzytelnosc np. 8 czy 12% wartosci powstaje na domu juz obciazonym to sie wystraszy i zarzada natychmiastowej splaty kredytu ???

Może tak być, ale to jest argument korzystny dla Ciebie, bo może skłonić dłużnika do współpracy.

a orietujecie jak dziala bank "get in nobile bank" ??? czy jest sklonny na "uklad" ugode czy raczej bez niczego zazada natychmiastowej splaty ??? mimo regularnych splat ??

Powrót