Sprzedaż długu - Kruk, wpis do BR Bankowego Rejestru Getin

• Autor wątku Autor wątku tomekpin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomekpin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Wskutek wypadku miałem zaległości w spłacie zobowiązań.
W getinie była to karta i 2 kredyty, wskutek negocjacji udało się to częściowo załatwić (spłacić i kartę i 1 z kredytów). Drugi z kredytów był stopniowo spłacany dzięki telefonicznym uzgodnieniom, jednak getin bez uprzedzenia sprzedał go do kruka, gdzie zresztą został całkowicie uregulowany.
Na moje żądanie dotyczące cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych dot. wszystkich zobowiązań Getin zareagował pozytywnie i przeniósł je w BIK do części niewidocznej. Podobnie rzecz miała się w Bankowym Rejestrze - wykreślił wpisy dot. karty i całkowicie spłaconego kredytu.
Niestety w odniesieniu do kredytu sprzedanego do kruka i spłaconego później dokonał wpisu w Bankowym Rejestrze w marcu 2014 i nie chce ustąpić. Jest to o tyle dziwne że w odniesieniu do BIK zrobił to bez żadnego problemu.
W efekcie mam punktację na poziomie 5 gwiazdek, ale wpis w BR jeszcze przez 3 lata.
Czy ktoś zna przypadek by ustąpili?
Czy ktoś ma pomysł jak rozwiązać sprawę wpisu i go wykreślić?
Czy właściwie interpretuję Ustawę i zapis mówiący o trzymaniu danych w Bankowym Rejestrze do 5 lat jest uznaniowy i mogą mnie równie dobrze wykreślić po np 2, 3 czy 4 latach?
Czy ktoś zna procedurę w Getinie dot. takich sytuacji i czy dopuszczają wcześniejsze wykreślenie?

Proponował bym zwrócić się do
Arbitra Bankowego - ZBP.

Powrót