sprzedaż długu

• Autor wątku Autor wątku altruistka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

altruistka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
mam pytanie...
ile % dostałabym za sprzedaż długu wartego 7400zł+ odsetki?
nakaz z klauzulą na os fizyczną prowadzącą działalność gosp., (obecnie egzekucja komornicza) ale ze swoich źródeł wiem, ze dłużnik robi interesy "na lewo" i oficjalnie to raczej nic mu nie wpadnie na konto. Czekam na ewentualne postanowienie o umorzeniu a w tzw miedzyczasie badam rynek zbytu wierzytelności.

a po co chce Pani sprzedać ten dług? odsetki przecież ciągle rosna,a kiedys może dłuznik w końcu zacznie normalnie zarabiać, a może dostanie jakiś spadek... bez sensu sprzedawać taki dług, tym bardziej, że ma Pani wyrok. Od daty kiedy komornik umorzy postępowanie, rozpocznie sie termin 10 letni, w którym może Pani ponownie złożyć wniosek o wszczecie egzekucji...
Natomiast odpowiadając na pytanie, firmy windykacyjne skupują długi za kilka % wartości

Cypcyk napisał:
a po co chce Pani sprzedać ten dług? odsetki przecież ciągle rosna,a kiedys może dłuznik w końcu zacznie normalnie zarabiać, a może dostanie jakiś spadek... bez sensu sprzedawać taki dług, tym bardziej, że ma Pani wyrok. Od daty kiedy komornik umorzy postępowanie, rozpocznie sie termin 10 letni, w którym może Pani ponownie złożyć wniosek o wszczecie egzekucji...
Natomiast odpowiadając na pytanie, firmy windykacyjne skupują długi za kilka % wartości

chciałam sprzedać ten dług, bo chciałabym zapomnieć o tej sprawie i nie zawracać sobie nią już głowy...ale jeśli miałabym to puścic za kilka %, to faktycznie, chyba potrzymam ją u siebie i co jakieś 8lat bede wszczynała egzekucję na nowo... w końcu 13% odsetek jest lepsze niż najlepsze lokaty na rynku ;) a jest szansa, że moze za jakiś czas dłużnik sie w końcu ujawni :)

Bedek napisał:
Ile za nieściągalną wierzytelność ?
A kupuje to w ogóle ktoś ?

pewnie ze kupują...
firmy kupują od banków wierzytelności przedawnione i umorzone z powodu bezkutecznej egzekucji za pare% (ok 3-4) i potrafią swoimi metodami wyciągnac z tego pieniądze.
a tu byłaby ,świeża sprawa tylko po 1 nieudanym obrocie komorniczym
...ale nie bede krakać!...bo a nuż komornikowi uda się jednak coś znaleźć ;)

altruistka napisał:
firmy kupują od banków
Ale nie o to pytałem.

Jeśli wierzytelność jest np. na 300 tys. zł - to koszt zakupu tego ( 3% ) to 9 tys zł.

Dłużnik jest i będzie nieściągalny. Czy kupuje takie ktoś ?
Może jako lokatę kapitału ? Ale ja znam lepsze sposoby ulokowania tych 9 tys zł. :D

Powrót