Sprzedaż długu

• Autor wątku Autor wątku Fiolet220
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fiolet220

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam,

W 2008 roku brałam kredyt na kwotę 15 460 zł.
Rok temu przestałam go spłacać... Zostało około 3 tysięcy do końca..
Teraz zadzwoniła do mnie babka z windykacji, że oni chcą ode mnie ponad 18 tys. Ponoć był już nawet u komornika (nie dostałam żadnej informacji).
Mówi, że bank sprzedał im kredyt z całym kapitałem tych 15 tys. plus pozew.
Wiadomo pozew muszę zapłacić, ale jeżeli zostało mi nie całe 3 tys. do spłaty to bank może sprzedać cały kapitał i windykacja może ode mnie wymagać po raz kolejny spłaty tych 15 460 zł ?
Bardzo proszę o szybką odpowiedź...

A masz potwierdzenia wpłat rat do czasu aż zaprzestałaś płacić?

No to porozmawiaj z tą firmą że nie możesz płacić drugi raz za to samo a jeśli by się upierali to czekaj na nakaz zapłaty z (e)sądu i wtedy przedstawisz dokumenty że żądanie zapłaty jest niezasadne.

Idę jeszcze dzisiaj do banku, z tej firmy windykacyjnej babka mówiła, że muszę to u nich wyjaśnić i dostać dokument, w którym widniej mój prawdziwy dług - wtedy im go przesłać, aczkolwiek obawiam się, że mogą powiedzieć, że dług został sprzedany i oni się tym nie zajmują, bo różnie to bywa...

No niestety nic się nie dowiedziałam.. dostałam tylko nr do działu windykacji ( gdzie nikt nie odbiera).. Dzwoniłam również do komornika i ona też dostał ponoć taki kapitał jak mój kredyt - nie licząc oczywiście kosztów komorniczych... Może mi ktoś doradzić jak to wyjaśnić, gdzie się z tym udać ?

Powództwo przeciwegzekucyjne, art 840. kpc Składasz pozew w sądzie, wnosisz o zabezpieczenie powództwa, poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego. Dokumentujesz pozew dowodami wpłat, aktami komorniczymi, umową kredytową innymi.

Powrót