Sprzedaż domeny a znak towarowy

• Autor wątku Autor wątku dealicja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dealicja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Jestem właścicielką domeny abc.com.pl Istnieje firma abc, która jest właścicielem domeny abc.pl Firma nazwę "abc" zarejestrowała w Urzędzie Patentowym niecałe dwa miesiące temu, przy czym sama firma funkcjonuje na rynku już kilka lat. Ja swoją domenę nabyłam pół roku temu, nie mając w świadomości faktu, że owa firma abc istnieje. Dostałam wezwanie od owej firmy o zaprzestaniu łamania prawa, zaniechaniu używania zastrzeżonego znaku towarowego i zaprzestaniu swojej działalności, która była zbieżna z działalnością owej firmy. Natychmiast ustosunkowałam się do owego wezwania i zaprzestałam używania owej domeny oraz nazwy abc. Firma ta zgłosiła się do mnie z prośbą o odsprzedanie jej owej domeny. Chciałabym się upewnić czy mogę sprzedać tą domenę jakiejś innej firmie, która prowadzi działalność niezwiązaną z działalnością firmy abc? Czy firma abc może mnie "zmusić" do odsprzedania jej mojej domeny?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Raczej nie :) Z tego co wiem, możesz być w jej posiadaniu, ale nie możesz z niej korzystać, co nie znaczy, że masz obowiązek ją odsprzedawać. Dopiero używając domenę postępujesz niezgodnie z przepisami prawa autorskiego czy dotyczącego nieuczciwej konkurencji.

Jeżeli się mylę proszę o sprostowanie tego co napisałem.

Pozdrawiam :cool:

Dziękuję za odpowiedź.

Czy uważasz, że nie mogę z niej w ogóle korzystać?

A jeśli pod domenę zostanie podpięta strona internetowa firmy, która zajmować się będzie działalnością niezwiązaną z działalnością firmy abc?

Chodzi o to aby nie wprowadzać w błąd użytkowników strony, a adres może dawać jasno do zrozumienia, że dana działalność jest prowadzona przez firmę znaną pod tą nazwą.

Grim Reaper napisał:
Chodzi o to aby nie wprowadzać w błąd użytkowników strony, a adres może dawać jasno do zrozumienia, że dana działalność jest prowadzona przez firmę znaną pod tą nazwą.

Mimo wszystko mam pewne wątpliwości. Z tego co się orientuje zastrzeżenie znaku towarowego następuję dla określonych klas. Jeśli firma abc zastrzegła sobie nazwę abc dla klas: e, f i g na przykład i wykorzystuje domenę abc.pl, a inna firma, która korzysta z domeny abc.com.pl zajmuje się działalnością o zupełnie innym profilu, czy można w tym wypadku mówić o wprowadzeniu konsumentów w błąd?

dealicja napisał:
abc.com.pl zajmuje się działalnością o zupełnie innym profilu, czy można w tym wypadku mówić o wprowadzeniu konsumentów w błąd?
Oczywiście, że nie.
Zastrzeżenie znaku towarowego nie przekłada sie bezpośrednio na prawo do domeny. Było o tym na forum wiele razy.
W każdym razie domena jest Twoja i możesz z nią robić co chcesz aby tylko nie naruszeć prawa o ochronie konkurencji.
dealicja napisał:
Firma ta zgłosiła się do mnie z prośbą o odsprzedanie jej owej domeny.
Możesz im zaproponować cenę jaka Ci strzeli do głowy
dealicja napisał:
Chciałabym się upewnić czy mogę sprzedać tą domenę jakiejś innej firmie,
Możesz sprzedać nawet Sierotce Marysi a co ona dalej zrobi z tą domeną to jej sprawa.
dealicja napisał:
Czy firma abc może mnie "zmusić" do odsprzedania jej mojej domeny?
Praktycznie nie.

Ostatnia edycja:
Powrót