Sprzedaż domu, 3ch spadkobierców, jeden nie wyraża zgody

• Autor wątku Autor wątku stażysta123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stażysta123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry

bardzo proszę o pomoc, jakąś sugestię, pomysł lub wyjaśnienie co można zrobić w sytuacji, kiedy jeden ze spadkobierców (dom jednorodzinny) nie wyraża zgody na sprzedaż domu.

Spadek to dom jednorodzinny, podzielony równo na 3ch spadkobierców. Dom został przez nas, prywatnie, podzielony na 3 osobne mieszkania - każde z osobnym wejściem. Początkowo mieliśmy mieszkać tam razem, jednak jeden ze spadkobierców nie wywiązuje się z uiszczania swojej części opłat za media, a ich koszty są spore. W związku z tym, i z kilku innych powodów, chcemy sprzedać dom i nie psuć sobie nerwów przez nieuczciwą spadkobierczynię. Ta jednak nie chce się na to zgodzić.

Z tego co się orientowaliśmy moglibyśmy sprzedać własny udział w spadku, jednak część domu przez nas sprzedana straciłaby wówczas na wartości, bo to kupujący nie miałby prawa do całej nieruchomości, a co ważniejsze mógłby napotkać te same problemy co my, czyli opłacanie rachunków za inną osobę, i awantury, które uskutecznia na co dzień spadkobierczyni.

Moglibyśmy również wystąpić do sądu o dział spadku, wtedy dom (o ile byłoby to możliwe) podzielony byłby na 3 osobne mieszkania, jednak jest duży problem, żeby przeprowadzić rozdzielenie instalacji gazowej, elektrycznej i wodnej. Wiązałoby się to z dużymi kosztami, których przed sprzedażą domu, nie bylibyśmy w stanie ponieść. Jedynie występując o pożyczkę, może dalibyśmy radę to opłacić, aż nie dostalibyśmy pieniędzy za sprzedaż. Niekoniecznie taka pożyczka też zostałaby nam udzielona. Bez tej rozdzielności mediów, urzędnik decydujący o tym, czy nieruchomość da się podzielić, mógłby nie dać na to zgody, a nawet jeśli, nabywcy naszych części domu, znowu mieliby problem z brakiem uczciwości trzeciego spadkobiercy. Taka próba działu spadku to również koszty, które dzielilibyśmy na dwoje, bo trzeci spadkobierca nie chciałby ich pokryć z nami.

Czy jest jakiś sposób, żeby bez zgody jednego ze spadkobierców nieruchomości, móc sprzedać całość? Czy ktoś ma jakiś pomysł, jak te sytuację można by jeszcze inaczej rozwiązać? Może wnieść jakiś wniosek do sądu? Jeśli tak, to jaki?

Dodam jeszcze jedną, być może, istotną kwestię, trzecia spadkobierczyni, czyli moja siostra, od dawna jest agresywna wobec mojej matki. Próbuje ją wykorzystać na każdy sposób. Gdyby miało nie dojść do sprzedaży domu, lub chociaż udziałów moich i mojej matki, to zmuszeni bylibyśmy do mieszkania z nią wspólnie pod jednym dachem i narażanie się na dalsze szykany.

Ostatnia edycja:
Można złożyć do sądu rejonowego wniosek o dział spadku i jako sposób działu oznaczyć sprzedaż (podział cywilny) a następnie podział uzyskanej sumy pomiędzy spadkobierców.

A czy na taki rodzaj działu spadku muszą wyrazić zgodę wszyscy spadkobiercy? Bo wiem, że o sam dział spadku wystarczy wniosek nawet od jednego spadkobiercy.

stażysta123 napisał:
A czy na taki rodzaj działu spadku muszą wyrazić zgodę wszyscy spadkobiercy?
Nie, natomiast najpierw sąd szuka możliwości podziału fizycznego albo spłaty gdyby takiej możliwości nie było z przyczyn technicznych lub finansowych to ostatnią możliwością jest sprzedaż i podział uzyskanej sumy.
stażysta123 napisał:
Bo wiem, że o sam dział spadku wystarczy wniosek nawet od jednego spadkobiercy.
Tak.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jeśli ktoś ma jeszcze jakiś pomysł lub wskazówkę, będę wdzięczny.

Pozdrawiam

Powrót