sprzedaż domu (spadek)

• Autor wątku Autor wątku Aden
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aden

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Umarł ojciec nie pozostawiając testamentu. Spadkiem jest dom na wsi wraz z działką. Mieszkam tam od lat i jestem zameldowany. Współspadkobiercą jest eż brat. Nie chce on jednak iść na ugodę, którą mu proponuje. Chcę go spłacić. Chce on doprowadzić do sprzedaży domu przez komornika. Co mogę uczynić, aby temu przeciwdziałać ? Czy mogę w ten sposób stracić miejsce zamieszkania ?

O podziale zdecyduje sąd. Jeśli jest to gospodarstwo rolne są preferencje ustawowe:

Art. 214. § 1. W razie braku zgody wszystkich współwłaścicieli, sąd przyzna gospodarstwo rolne temu z nich, który je prowadzi lub stale w nim pracuje, chyba że interes społeczno-gospodarczy przemawia za wyborem innego współwłaściciela.
§ 2. Jeżeli warunki przewidziane w paragrafie poprzedzającym spełnia kilku współwłaścicieli albo jeżeli nie spełnia ich żaden ze współwłaścicieli, sąd przyzna gospodarstwo rolne temu z nich, który daje najlepszą gwarancję jego należytego prowadzenia.
§ 3. Na wniosek wszystkich współwłaścicieli sąd zarządzi sprzedaż gospodarstwa rolnego stosownie do przepisów Kodeksu postępowania cywilnego.
§ 4. Sprzedaż gospodarstwa rolnego sąd zarządzi również w wypadku niewyrażenia zgody przez żadnego ze współwłaścicieli na przyznanie mu gospodarstwa.

Jesli to nie jest gospodarstwo rolne, jeśli przedstawisz korzystne warunki spłaty - sąd ci tą nieruchomośc powinien przyznać

Powrót