L
Lokator1998
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 15
posiadam dom który dostałem w akcie umowy o dożywocie, osoba która ma dożywocie nie mieszka tutaj tylko w swoim mieszkaniu, uznała, po 3 latach że jednak mi się dom nie należy i ona chce go odzyskać, generalnie jest to chora psychicznie osoba z którą nie da się dogadać, zrobiłem jej pokój z niezależnym wejściem, z osobna łazienka, kuchnia, i tak było źle, same problemy kłótnie awantury bo ona chce rządzić moja rodzina i nie da się z nią dogadać, obawiam się że pójdzie do sądu i będzie chciała wypowiedzieć umowę o dożywocie, w internecie przeczytałem, że jak się sprzeda dom to dożywotnik nie będzie miał prawa wycofać umowy a jedynie rzadac zamiany dożywocia na rentę co dla mnie jest najlepszym rozwiązaniem, czy faktycznie tak jest? czy mogę sprzedać dom z dożywociem bez wiedzy i zgody dożywotnika? i do kiedy mam czas żeby to zrobić. Dokładnie to nie tyle chce sprzedać co zrobić akt darowizny dla mojej mamie żeby się zabezpieczyć. dostałem dom w stanie surowym w który włożyłem ponad 300k zł ze sprzedaży swojego mieszkania a teraz mam to wsyztsko stracić bo ktoś nie umie żyć z rodziną