sprzedaż domu

• Autor wątku Autor wątku izabela3493
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izabela3493

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
mój tata zmarł w 2009 r.mieszkał w domu z mamą i młodszym bratem. Mama postanowiła sprzedać dom .sytuacja prawna domu nie jest przeprowadzona (dom jest nie oddany , posiada numer ze starego domu) rodzice mieszkali razem ale od jakiegoś czasu (ok. 10lat )byli w separacji i mieli rozdzielność majątkową. jest nas czwórka rodzeństwa. Czy mama może sprzedać dom bez naszej zgody i wiedzy????

Kto był właścicielem nieruchomości (działki budowlanej)? Rodzice pozostawali we wspólności ustawowej?

Jest to ojcowizna mamy z tego co pamiętam wszelkie pozwolenia na na dom i plany dotyczące nowego domu były na obojga rodziców, działkę prawdopodobnie też (chociaż tego ostatniego nie jestem pewna) boję się że skoro dom jest nie oddany mama przeprowadzi go tylko na siebie i wtedy sprzeda dom bez powiadamiania nas o tym. dziękuję za zainteresowanie

nie wiem co to znaczy wspólność ustawowa :( tata miał sprawę w sądzie za znęcanie nad rodziną , był od jakiegoś czasu alkoholikiem) ta rozdzielność była mamie potrzebna,żeby nie spłacać jego długów, ale nie sądzę żeby ojciec dał się wyeliminować ze współwłasności domu :)pozdrawiam

ale nie sądzę żeby ojciec dał się wyeliminować ze współwłasności domu
I ma Pani rację, ale pozostają i tak pewne wątpliwości.
Domyślam się że ziemia była odziedziczona przez matkę lub nabyta w jakiś inny sposób ale chyba tez na matkę.
Wtedy dom stanowi tylko jej własność a nie zmarłego męża.
Jeżeli to wyjaśnimy to pociągnę temat dalej bo sprawa będzie lekko zawiła prawnie.

Dziękuje za zainteresowanie moją sprawą :)) działkę na której stoi dom rodzice dostali (wspólnie ) od rodziców mamy (mama zawsze powtarzała że tego żałuje) Poza tym czy może tak być ,że nawet jeśli rodzice wybudowali wspólnie dom na działce mamy to tata i my nie ma do niego praw???? W separacji rodzice byli może od10 lat , a przeżyli ze sobą prawie 40???

Jeżeli była by ziemia na matkę to była by tylko jej i nie wchodziła by do spadku po ojcu jak i dom który na niej stoi.
Widzę że nie ma Pani pewności.
Skłaniam się jednak ku tezie, że mimo iż ziemia była rodziców matki, ale podarowano ją obojgu rodzicom przez co połowa udziału w gruncie plus połowa udziału w domu należy do masy spadkowej..
Wspólność majątkowa czy też rozdzielność nie ma (lub nie powinna mieć) tu wpływu na spadek ponieważ nawet gdyby rozdzielność była to i tak grunt i dom byłby współwłasnością w częściach ułamkowych (to uwaga moja do Demagogii).
Idźmy jednak dalej.
Jeśli przyjmiemy tezę, iż była to współwłasność to matka nie może sprzedac całości gruntu i domu a jedynie tylko swoje udziały we współwłasności.
Chyba nie zdaje sobie z tego sprawy więc mówi co mówi.

Ostatnia edycja:
Dziękuje za odpowiedz,trochę mnie to uspokoiło ,ja również skłaniam się ku drugiej tezie:) Nie rozumiem tylko tej pierwszej zakładając ,że działka jest mamy..rozumiem że ojciec nie miał by praw do gruntu, ale do domu który wspólnie budowali????

Nie rozumiem tylko tej pierwszej zakładając ,że działka jest mamy..rozumiem że ojciec nie miał by praw do gruntu, ale do domu który wspólnie budowali????
Nie wchodząc w szczegóły prawne obowiązuje zasada, że czyj jest grunt tego jest wszystko co jest posadowione na tym gruncie.

Kerimus napisał:
Wspólność majątkowa czy też rozdzielność nie ma (lub nie powinna mieć) tu wpływu na spadek ponieważ nawet gdyby rozdzielność była to i tak grunt i dom byłby współwłasnością w częściach ułamkowych (to uwaga moja do Demagogii).

Może uściślij swoją uwagę do moich pytań, bo nie rozumiem w czym pobłądziłam a każda wiedza jest cenna.

Droga Demagogio, nie chciałem Ciebie urazić.
Nigdzie nie pobłądziłaś, tylko skierowałem swoja uwagę do Ciebie bo zakładałem że autorka może nie rozumieć o czym w tym momencie piszę.
Taka jest moja hipoteza, co nie oznacza iż jest trafna. :)
Przy okazji możesz sprawdzić moje wypowiedzi i skorygować ewentualne błędy.
Każda merytoryczna uwaga będzie bezcenna i pouczająca.

Ostatnia edycja:
No to źle zrozumiałam. Szukałam w moich pytaniach sugestii, że coś sugerowałam bez podstawowej wiedzy o stanie prawnym tej nieruchomości. Niczego takiego nie mogłam dostrzec, więc ... pytałam.
Twoje odpowiedzi są ok, nie mam żadnych zastrzeżeń i uwag. :)

Dziękuje bardzo za takie duże zaawansowanie w mojej sprawie,szczerze DZIĘKUJĘ:) nie podoba mi się cytat :Nie wchodząc w szczegóły prawne obowiązuje zasada, że czyj jest grunt tego jest wszystko co jest posadowione na tym gruncie. Pytałam o sprzedaż więc rozumiem kto ma grunt może z nim zrobić co zechce i z wszelkimi nieruchomościami na nim bez zgody innych . W związku z tym mam jeszcze jedno pytanie :) Jeśli mój tata by żył mama też mogła by go wyrzucić na bruk w każdej chwili bez żadnych konsekwencji , bo w myśl tego co napisane byłaby właścicielem wszystkiego? Czy tacie należałaby się spłata ze wspólnie budowanego domu, a po jego śmierci nam? :)

O ile dom byłby wyłącznie mamy o tyle mama była by zobowiązana do zwrotu poniesionych nakładów na jej dom.
Kro stanowi:
Art. 45. (38)§ 1. Każdy z małżonków powinien zwrócić wydatki i nakłady poczynione z majątku wspólnego na jego majątek osobisty, z wyjątkiem wydatków i nakładów koniecznych na przedmioty majątkowe przynoszące dochód. Może żądać zwrotu wydatków i nakładów, które poczynił ze swojego majątku osobistego na majątek wspólny. Nie można żądać zwrotu wydatków i nakładów zużytych w celu zaspokojenia potrzeb rodziny, chyba że zwiększyły wartość majątku w chwili ustania wspólności.
§ 2. Zwrotu dokonuje się przy podziale majątku wspólnego, jednakże sąd może nakazać wcześniejszy zwrot, jeżeli wymaga tego dobro rodziny.
§ 3. Przepisy powyższe stosuje się odpowiednio w wypadku, gdy dług jednego z małżonków został zaspokojony z majątku wspólnego.

Art. 46. (39) W sprawach nieunormowanych w artykułach poprzedzających od chwili ustania wspólności ustawowej do majątku, który był nią objęty, jak również do podziału tego majątku, stosuje się odpowiednio przepisy o wspólności majątku spadkowego i o dziale spadku.

Ostatnia edycja:
Powrót