Sprzedaż drogiego obrazu

• Autor wątku Autor wątku qwoot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

qwoot

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Chciałbym zapytać się jak wygląda sprawa z podatkami gdy wystawię w internecie na sprzedaż drogi obraz za milion złotych i ktoś go kupi?

Jest on moją własnością, dostałem go w prezencie i sprzedaję go okazjonalnie - nigdy nie sprzedawałem żadnych obrazów. Jestem jego właścicielem od lat, nie jestem handlarzem dzieł sztuki z zarejestrowaną działalnością ani nic podobnego. Po prostu zwykłym człowiekiem mającym coś drogiego czego chciałbym się pozbyć.

Czy jedyne moje zmartwienie to opłaty i prowizje za obsługę transakcji (Aliexpress ebay allegro itd) Sprzedam zapewne na zagranicznym serwisie, ale nie wykluczone, że i na polskim mi się uda, zastanawiam się czy to będzie miało znaczenie.

Czy też jeszcze jakieś obowiązki na mnie ciążą które muszę wypełnić?
Nie chciałbym by skarbówka czy inne plagi mnie nawiedziły z jakimiś roszczeniami.

Prawdopodobnie będziesz musiał zapłacić tzw podatek od wzbogacenia 2%. No i jest też kwestia skąd masz ten obraz, a w zasadzie od kogo i czy dostając ten prezent nie powinieneś był zapłacić podatku.

KaRolthas napisał:
... podatek od wzbogacenia 2%. ...
Na pewno wiesz o czym piszesz? Jeśli masz na myśli Podatek od Czynności Cywilnoprawny to sprawdź kto jest zobowiązany opłacać tę daninę.

Jeśli sprzedajesz swoją prywatną rzecz której jesteś właścicielem dłużej niż 6 miesięcy i nie robisz tego w ramach działalności gospodarczej to podatku od przychodu/dochodu nie zapłacisz. Ewentualny podatek od czynności cywilno-prawnych zapłaci nabywca. Jedynie co będziesz musiał udowodnić w razie kontroli to posiadanie tego przedmiotu przez 6 miesięcy.

Powrót