B
bialy693206
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 144
Witam jak sytuacja wygląda jeśli sprzedaż działki pod budowe została sfinalizowana kilka miesięcy temu gdzie była dzierżawiona a na niej są plony. Nabywca działki o tym był poinformowany na umowie przekazania aktu jest jedynie data podana do kiedy ma być oddana działka nabywcy nie ma wzmianki do zebrania plonów choć była mowa o tym przy notariuszu. Z powodu złych warunków atmosferycznych o tydzień opóźni się zbiór przez co data z umowy nie będzie reflektowana. Na umowie jest wzmianka że jeśli niewydanie nieruchomości do tej daty na umowie kupującemu przysługuje kara w kwocie xx.
Ja ogóle nieruchomość oddaje nawet z plonami które tam są niezebrane ale nabywca twierdzi że muszę zebrać i oddać mu działkę czystą. W zawartej umowie tego nie ma więc jak to wygląda prawnie. Nie mam możliwości zebrać plonów do daty w umowie ponieważ maszyna nawet nie wjedzie w grunty nie mówię już o samych plonach gdyż to kwestia tygodnia by były dojrzałe nabywca nie chce się dogadać i chce wchodzić na działkę.
Ja ogóle nieruchomość oddaje nawet z plonami które tam są niezebrane ale nabywca twierdzi że muszę zebrać i oddać mu działkę czystą. W zawartej umowie tego nie ma więc jak to wygląda prawnie. Nie mam możliwości zebrać plonów do daty w umowie ponieważ maszyna nawet nie wjedzie w grunty nie mówię już o samych plonach gdyż to kwestia tygodnia by były dojrzałe nabywca nie chce się dogadać i chce wchodzić na działkę.
Ostatnia edycja: