sprzedaż działki a podatki

• Autor wątku Autor wątku izulka21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

izulka21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!
Rodzice chcą przekazać mi w darowiźnie działkę budowlaną. W związku z tym mam pytanie jakie podatki będę musiała zapłacić w związku z tym? Dodam, że są oni jej właścicielami już od dawna. Ja natomiast będę chciała ją sprzedać i uzyskane pieniądze przeznaczyć na zakup mieszkania. A może korzystniej byłoby gdyby to rodzice sprzedali działkę a mi przekazali w formie darowizny uzyskane ze sprzedaży pieniądze?! Która opcja byłaby lepsza?!
Bardzo proszę o radę albo choć informację gdzie mogę się tego dowiedzieć. Z góry dziękuję.
Pozdrawiam!
Iza

Lepiej niech rodzice sprzedadzą i najzwyczajniej dadzą Ci pieniądze (teoretycznie w kilku ratach po 9 637 zł, co 5 lat aby uniknąć podatku :)

Nasze bandyckie państwo pobiera podatek od darowizny w następujących wysokościach.
(art 15 ustawy o podatku od spadków i darowizn tekst jednolity z dnia 3 czerwca 2004 r. (Dz.U. Nr 142, poz. 1514 z pozn. zm.))

(wartość ponad kwotę wolną od podatku)
wartość od- do podatek
* - 10 278* -3%*
10 278* - 20 556* -308 zł 30 gr i 5% nadwyżki ponad 10 278 zł*
20 556* - 822 zł 20 gr i 7% nadwyżki ponad 20 556 zł*
+ opłata notarialna

Przy sprzedaży - 2% wartości nieruchomości + opłata notarialna
(art. 7 ust. 1 pkt 1 lit. a Ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych (tekst jednolity z dnia 28 marca 2007 r (Dz. U Nr 86 poz 450 z pozn zm.)

Pewnym wyjściem jest również najpierw ustanowienie współwłasności a później jej zniesienie, ale to już inny temat

Ostatnia edycja:
Powrót