Sprzedaż działki - podatki i opłaty

• Autor wątku Autor wątku Tadeusz997
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tadeusz997

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mam następującą sytuację:
w 1997 roku dostałem w formie darowizny (akt notarialny) działkę (13 ar), która wówczas była działką rolną. We wrześniu 2006 roku została przekształcona przez UG na działkę budowlaną. Chciałbym teraz ją sprzedać - jej orientacyjna wartość rynkowa to ok. 120 000 zł.
Pytanie:
1) w jakiej wysokości, komu będę musiał zapłacić podatek (podatki) od sprzedaży? W szczególności chodzi mi o podatek dla UG.
2) jakie inne opłaty z tego tytułu będę musiał dokonać?
Sprawa jest dla mnie o tyle istotna, że ostateczna cena sprzedaży będzie zależała od wysokości wszystkich tych wydatków.

Pozdrawiam
Tadeusz

Ponieważ upłynęło 5 lat od daty otrzymania darowizny, to tym samym sprzedaż nieruchomości nie będzie obecnie opodatkowana podatkiem dochodowym od osób fizycznych. Jeżeli chodzi o podatek od czynności cywilnoprawnych, to wynosi on 2% i od 1 stycznia 2007 roku obciąża już wyłącznie nabywcę, o czym powinien go Pan lojalnie uprzedzić :-)

Problemem może być natomiast tzw. renta planistyczna. Ponieważ wartość nieruchomości na pewno wzrosła w wyniku zmiany/uchwalenia planu, to gminie przysługuje opłata jednorazowa ustalana przez radę gminy, w wysokości do 30% wzrostu wartości nieruchomości w przypadku, kiedy sprzedaje Pan tą nieruchomość. Bliżej na ten temat Art. 36 i 37 ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.

Witam.
Podepnę się pod wątek ponieważ sprawa bardzo podobna.

W 2006 roku otrzymałem działkę budowlaną w formie darowizny od bliskiej osoby,
obecnie chcę ją sprzedać , z tego co się zorientowałem sprzedaż jest zwolniona z podatku dochodowego ponieważ darowizna miała miejsce w 2006 (stare przepisy)

(rt. 21 ust. 1. Wolne od podatku dochodowego są:
32) przychody uzyskane ze sprzedaży nieruchomości i praw majątkowych określonych w art. 10 ust. 1 pkt 8 lit.a)-c), z zastrzeżeniem ust. 2 i 2a:
d) w całości - jeżeli ich nabycie nastąpiło w drodze spadku lub darowizny .)

Natomiast w 2007 roku dokupiłem do tej działki 1/5 udziału w drodze, łączna powierzchnia tej drogi , to(0,086ha) za kwotę 4,000 zł .
Teraz nie bardzo wiem ,jak obliczyć podatek , jeżeli sprzedaje całość za kwotę powiedzmy 300,000 .

z góry dziękuje za kompetentne odpowiedzi.

Powrót