Sprzedaż działki rolnej otrzymanej w darowiznie w '06r od rodziców-unikniecie podatku

• Autor wątku Autor wątku luki4444
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luki4444

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Będę chciał sprzedać działki rolne otrzymane w darowiźnie (otrzymałem w sierpniu 2006r). Otrzymałem wtedy jedną dużą a obecnie dziele na kilka mniejszych. Mam pytanie- jeśli moge skorzystac z tego przepisu (jeśli udowodnie do dwóch lat urzędowi skarbowemy ze kwota zostanie przeznaczona np na remont czy budowe domku)- to czy muszę kupować wszystko co jest potrzebne do budowy na fakture vat i te faktury przedstawic urzęd. skarbowemu? Czy cała kwota musi być udowodniona? Czy może to być w inny sposób udowodnione?

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam wszystkich :)

Kwota powinna być udowodniona. Na zakup materiałów jest przeważnie wystawiana fv, możesz jednak podpisać umowę z kimś np. na wykonanie określonej pracy, np wyprodukowanie pustaków itp.
Pamiętaj, że to zawsze jest dokument i druga strona powinna wykazać przychód

Dziękuję za odpowiedz. Zastanawiam sie jeszcze nad jednym- czy podzielenie tej jednej dużej działki na kilka mniejszych a potem sprzedanie ich nie bedzie mieć wpływu na ten przepis umożliwiający uniknięcie podatku hmm..

rozi33 napisał:
Kwota powinna być udowodniona

w innych sytuacjach - owszem czasami tak - ale w sytuacji luki4444 - nic nie musi być udowodnione i udokumentowane, bo przychód jaki ww. uzyska ze sprzedaży nieruchomości jaką otrzymał w sierpniu 2006 w drodze darowizny - w pełni korzysta ze zwolnienia z opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych

luki4444 napisał:
otrzymane w darowiźnie (otrzymałem w sierpniu 2006r)

przychód jaki uzyskasz ze sprzedaży jest ustawowo zwolniony z opodatkowania i to co zrobisz z tymi pieniędzmi to Twoja sprawa
nie musisz przeznaczać przychodu na własne cele mieszkaniowe!!

Powrót