Sprzedaż dzieła a jego wykorzystanie w celach zarobkowych

• Autor wątku Autor wątku Lisuch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lisuch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam!
Namalowalam obraz, który sprzedałam koledze. Jest on opatrzony moim nazwiskiem.
Kolega dostał propozycję stworzenia etui z tym właśnie wzorem - pewna firma chce kupić projekt, lecz od kolegi właśnie.
Nie zawarlam żadnej umowy z kolega, gdzie przekazała bym mu jakiekolwiek prawa. Jak tutaj działa prawo autorskie? Mogę jakkolwiek ingerować w sytuację?
Pozdrawiam,
Aleksandra

Lisuch napisał:
... Jak tutaj działa prawo autorskie? ...
Kolega nabył egzemplarz utworu, nie nabył praw żadnych do utworu.
Prawa autorskie pozostają u Ciebie. Kolega może dysponować egzemplarzem lecz nie utworem, nie ma prawa zezwolić na korzystanie z niego.

Przepis prawny:
Art. 52.
[Zmiana właściciela egzemplarza utworu a majątkowe prawa autorskie]

1. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, przeniesienie własności egzemplarza utworu nie powoduje przejścia autorskich praw majątkowych do utworu.

2. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, przejście autorskich praw majątkowych nie powoduje przeniesienia na nabywcę własności egzemplarza utworu.

3. Nabywca oryginału utworu jest obowiązany udostępnić go twórcy w takim zakresie, w jakim jest to niezbędne do wykonywania prawa autorskiego. Nabywca oryginału może jednak domagać się od twórcy odpowiedniego zabezpieczenia oraz wynagrodzenia za korzystanie.
http://forumprawne.org/prawo-autors...-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html

Ostatnia edycja:
Lisuch napisał:
... Mogę jakkolwiek ingerować w sytuację? ...
Możesz zwrócić koledze uwagę, że jego działania naruszy Twoje prawa autorskie majątkowe co może wiązać się z roszczeniami z Twojej strony (Art. 79. Ustawy) oraz odpowiedzialnością karną (Art. 116. Ustawy).

Powrót