sprzedaż dźwięku

• Autor wątku Autor wątku martz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam.
zwracam się z prośbą o odpowiedzenie na parę pytań. Najpierw jednak nakreślę sytuację.
Chcę sprzedawać za pośrednictwem internetu dźwięk-szum, który jest WSPOMAGACZEM usypiania dzieci. Pomysł zaczerpnięty jest z książki pewnego autorytetu w dziedzinie opieki nad dziećmi. Wiem, iż pomysły nie są objęte prawem autorskim. Ja jednak stworzyłam własną kompilację dźwięków (poprzez program do edycji dźwięku). Nie będę sprzedawać nośnika na którym jest sprzedawany! Pytania są następujące:

1. Czy mogę bez obaw sprzedawać ten dźwięk, podpisując się pod wszystkim iż dźwięk jest mojego autorstwa na podstawie pomysłu "autora książki"?

2. Czy chcąc go sprzedawać, potrzebuję licencji, skoro produkt będzie mojego autorstwa, nagrywany przeze mnie, i przeze mnie rozpowszechniany? Jeżeli tak, to gdzie mam się o to starać?

3. Czy mogę się uchronić przed plagiatem u notariusza?

4. Czy używać do nagrywania płyt zakupionych detalicznie (płyty z lightscribe'm), nie porozumiewając się z ich producentem?

Ostatnia edycja:
1. Tak.

2. Jakiej licencji? Ewentualnie rejestracji działalności gospodarczej, jeśli prowadzi się działalność w sposób ciągły.

3. Jak?

4. Oczywiście, producent nie ma żadnych praw do płyty po jej sprzedaniu.

dziękuję za odpowiedzi

2. Czyli rozumiem że wystarczy tylko zarejestrowanie działalności gospodarczej aby sprzedawać produkt legalnie? Otworzyć firmę oczywiście zamierzam, dlatego pytam czy to wystarczy.

3.No właśnie o to chodzi. Jak mogę uchronić się przed plagiatem w ogóle?

Powrót