Sprzedaż e-sklepu.

• Autor wątku Autor wątku maciur90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciur90

Witam!

Jestem programistą oraz grafikiem komputerowym. Chciałbym robić e-sklepy a później wystawiać je na sprzedaż. Są one oparte na darmowych systemach zarządzania stroną (CMS) Joomla oraz Virtuemart które są na licencji GNU/GPL License. Chciałbym sprzedawać szablon dla strony oraz dla sklepu który został przeze mnie zaprojektowany i napisany. Także modyfikacje kodu tych właśnie systemów (poprawki które wpływają na działanie sklepu i strony). Moje pytanie, jaką umowę w takiej sytuacji zawierać ? W jaki sposób mam ja zalegalizować oraz odprowadzić podatek? Dodam, że jeszcze się uczę w Technikum.

Pozdrawiam Maciej K.

Witam,

1. ponieważ wykorzystuje Pan biblioteki na licencji GPL, pański program również musi być dystrybuowany na licencji GPL - w ogólności powinien Pan udostępniać kody źródłowe programu i bibliotek. Szczegóły zawarte w licencjach bibliotek.

2. może Pan, np. tworzyć te strony na bazie umów o dzieło. Procedura i podatki uzależnione byłyby tu od pańskiego wieku oraz sposobu sprzedaży dzieła - z majątkowymi prawami autorskimi czy bez nich.

3. dobrze by było, gdyby zapoznał się Pan dodatkowo z ustawą o prawach autorskich i prawach pokrewnych, głównie w kontekście osobistych i majątkowych praw autorskich (prawa, licencje, przenoszenie praw majątkowych) oraz opracowywania dzieł (zezwalanie na wykonywanie prawa zależnego)

Witam!

Mam 19 lat,a sposób sprzedaży to np, zamieszczam ogłoszenie na forum, ktoś zgłasza chęć kupna, podpisujemy umowę i dostaje pliki napisane przeze mnie bez bibliotek tych CMS'ów. Czy wtedy moje szablony (wygląd sklepu i strony ) wraz z modułami i komponentami są na licencji GPL? Gdy napisałem je sam, od początku?

Witam,

no tak, co do form tworzenia i sprzedaży ma Pan kilka opcji: m.in. umowy o dzieło czy zarejestrowana działalność gospodarcza.

Co do licencjonowania - tak jak pisałem, szczegóły zawierają licencje na programy narzędziowe, których Pan używał do tworzenia swoich stron. Tam będzie to ściśle określone - w zależności od tego jak używał Pan softu narzędziowego i jaka jest forma końcowa Pana programu. Możliwe, że nie musi Pan udostępniać swojego softu na żadnej licencji, a jedynie umieszczać informację o producencie softu narzędziowego. W końcu, kod strony www w ogólności jest przecież otwarty.

Witam,

No tak, kod strony jest ogólnie otwarty, lecz jeśli autor zabroni kopiowania kodu bądź jakiejś części kodu strony www to jest to przestępstwo, chyba, że się myślę ;).
Dziękuje za poradę :)

Pozdrawiam

Kod strony, pomimo, że otwarty, jest jednak dziełem autora, i jako taki jest w ogólności chroniony prawami autorskimi, niezależnie od udzielania jakichkolwiek licencji właściwych softowi.

Więc jeśli Pan sprzeda stronę www bez przeniesienia autorskich praw majątkowych to dalej jest Pan dysponentem samego kodu - może go Pan, np. sprzedać jeszcze raz. Nikt natomiast bez Pana zgody nie może korzystać z tego kodu.

Jeśli zaś udzieli Pan firmie, która kupiła Pana stronę www licencji na korzystanie z utworu, to firma ta może korzystać z Pana kodu tylko w zakresie postanowień tej licencji. I znowu, nikt poza firmą, która kupiła stronę, nie może korzystać bez Pana zgody z tego kodu.

Jeśli zaś przeniesie Pan majątkowe prawa autorskie do strony, to w wtedy jedynie nowy właściciel praw może decydować o wykorzystaniu kodu.

Aha, teraz już wszystko rozumiem. Jeszcze raz dziękuje za pomoc :)

Pozdrawiam

Witam!

Jednak jeszcze jedno chciałbym wyjaśnić. Zdecydowałem się podpisywać umowę o dzieło z klientem, w której jest zapisane, że sklep kupuję on na wyłączność i ze wszystkimi prawami autorskimi. Jaki podatek będę musiał od tego odprowadzić ? Słyszałem, także o limitach zarobkowych na jeden rok, kiedy się przekroczy pewien próg, procent podatku jest większy. Jaki procent będę musiał odprowadzać podatku od takiego zarobki, dajmy na to, że jedna umowa została zawarta na 3000zł a podobnych umów chciałbym zawrzeć np z 12. A jak to ma się kiedy jeszcze jestem uczniem, słyszałem ze można uzyskać zwrot podatku.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót