Sprzedaż "fake" konta na facebooku

• Autor wątku Autor wątku itry10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

itry10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Czy można założyc, prowadzić i sprzedać konto z fałszywymi danymi i zdjęciem profilowym pobranym z internetu pełnymi prawami do niego?
Jest na nim 5000 znajomych i chciałem też dopytać co by było gdyby ktoś nielegalnie je wykorzystywał - czy miałbym przez niego problemy? Chodzi mi na przykład o spam linkami do subsms z dopiskiem "za darmo" itp..

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Nie podbijaj tylko wykaż minimum własnej inicjatywy używając opcji Szukaj. Temat był wielokrotnie omawiany.

nie wiem jak jest ostatecznie - odpowiem z moich przemyśleń..
uważam że wiele odpowiedzi na twoje pytania byłoby w regulaminie facebooka. Fałszywe konta są kasowane więc są niedozwolone, podszywanie się pod kogoś jest też chyba niezgodne z prawem tak samo jak wprowadzanie kogoś w błąd i naciąganie na kasę prawda? kłania się tutaj sporo paragrafów i nie wytłumczyłbyś się tym że nie wiedziałeś..
zapamiętaj - to że nie znasz prawa nie zwalnia cię z jego przestrzegania. Jeżeli chcesz kgoś robić w konia to pomyśl że ktoś by tak zrobił cieibe, fajnie by było? nie, więc też się za to nie bierz

ale kto tu mówi o oszukiwaniu
jest tam 5k znajomych to mozna ich zaprosic do polubienia do tzw fanpage i dlatego sprzedaje i ktos moze to kupic
podszywac sie nie podszywam pod konkretna osobe, sa to randomowe dane a takich kont jest pełno
po prostu prosze o odpowiedz czy to legalne czy nie szukalem po forach a konkretnej odpowiedzi nie znalazlem a prawo sie zmienia poza tym....
potrzebuje szybko zarobic 73 zl i myslalem ze w ten sposob to zrobie... jak tylko to legalne bo nie mam pracy z faktu ze jestem jeszcze niepelnoletn :D :D

Czy odpowoe mi ktoś obeznany czy legalne jest zalozenie i prowadzenie fake konta na fb??

Nie jest legalne i o tym jest mowa już w regulaminie fb.

Polskie prawo tego nie zabrania.
To, ze jest sprzeczne z reglaminem FB to juz inna sprawa ale jedyne co grozi to usuniecie konta.

oxycoti napisał:
Nie jest legalne i o tym jest mowa już w regulaminie fb.
Regulamin fb z tego co kojarzę nie jest aktem prawnym w Polsce. Zakładanie takiego konta jest jak najbardziej legalne(pod warunkiem, że nie naruszasz w ten sposób wizerunku jakieś konkretnej osoby). Korzystanie z takiego konta jest już tematem śliskim, bo dużo zależy od tego do czego mają ci posłużyć te lewe dane i w jakim celu je podasz.
Przykład:
-Niezobowiązująca rozmowa, flitr, komentowanie(normalne) postów, czy przeglądanie jak najbardziej legalne
-Próba zawiązania jakieś umowy, sprzedaż, bądź inne czynności prawne już legalne nie są.

mypetro napisał:
Regulamin fb z tego co kojarzę nie jest aktem prawnym w Polsce. Zakładanie takiego konta jest jak najbardziej legalne(pod warunkiem, że nie naruszasz w ten sposób wizerunku jakieś konkretnej osoby). Korzystanie z takiego konta jest już tematem śliskim, bo dużo zależy od tego do czego mają ci posłużyć te lewe dane i w jakim celu je podasz.
Przykład:
-Niezobowiązująca rozmowa, flitr, komentowanie(normalne) postów, czy przeglądanie jak najbardziej legalne
-Próba zawiązania jakieś umowy, sprzedaż, bądź inne czynności prawne już legalne nie są.

promowanie sextelefonów z tel wewnetrznym?
w sensie wszystko zgodnie z prawem promowane te sextelefony przez fake konto

Ostatnia edycja:
Powrót