Sprzedaż gadżetów z grafiką z gier

• Autor wątku Autor wątku MatiMatiMati1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MatiMatiMati1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, podobne tematy już były, ale nie znalazłem dokładnych informacji.
Pisze tutaj, ponieważ chciałem zapytać jak wygląda sytuacja prawna, w przypadku gdybym chciał sprzedawać na bardzo małą skalę gadżety z wizerunkami z popularnych gier. Jak się domyślam logo gry ze znakiem R, jest niedopuszczalne na np kubku, ale jak wygląda sprawa z np postaciami/przedmiotami/tekstami czy innymi grafikami z gry. Zauważyłem, że jest sporo aukcji , gdzie takie gadżety można dostać, jednak nie jestem pewien czy jest do do końca legalne,dlatego chciałbym prosić o dokładne wyjaśnienie.
Pozdrawiam

MatiMatiMati1 napisał:
... ale jak wygląda sprawa z np postaciami/przedmiotami/tekstami czy innymi grafikami z gry. ...
Piszę to tutaj do znudzenia. Zawsze korzystanie z cudzego utworu wymaga odpowiedniego zezwolenia.

PS.
Dotyczy to oczywiście utworów, do których nie wygasły prawa autorskie majątkowe.

Ok dziękuje, a czy możesz mi wyjaśnić na czym polega to odpowiednie zezwolenie ?
Napisałem właśnie e-maile do firm, których grafiki chciałbym wykorzystać, jednak jak zgaduje, tak łatwo i prosto nie dostanę odpowiedzi, że mam wolną ręke i mogę robić co chcę.

MatiMatiMati1 napisał:
Ok dziękuje, a czy możesz mi wyjaśnić na czym polega to odpowiednie zezwolenie ? ...
Na uzyskaniu prawa do korzystania z cudzego utworu, bądź w formie licencji czy też nabycia praw autorskich majątkowych.

Powrót