Sprzedaż internetowa, płatność za pobraniem

• Autor wątku Autor wątku cirdans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cirdans

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, mam pytanie czy sprzedawca ma prawdo odmówić wysyłki w przypadku jeśli klient chce zapłacić za przesyłkę przy odbiorze gotówką tzw. przesyłka za pobraniem?

Chodzi o zamówienie przedpremierowe pewnej gry w sklepie internetowym firmy CD Projekt, lecz zamówienie trzeba opłacić obowiązkowo przed premierą i tylko i wyłącznie poprzez paypal, lub przelew bankowy. Jeśli nie dokona się płatności zamówienie zostaje anulowane bez możliwości przywrócenia, chodzi mianowicie o wersję kolekcjonerską. Dlatego moje pytanie brzmi czy sprzedawca może zażądać ode mnie wcześniejszej opłaty tej przesyłki takimi drogami czy mam prawo opłacić ją dopiero przy odbiorze?

Czyli nie można nic zrobić poza ewentualną rozmową ze sprzedawcą?

Ok dziękuję :). Mógłby się wypowiedzieć ktoś jeszcze obeznany w tym temacie??

Jesli nie ma takie opcji w sklepie, sprzedawca takiej nie przewidzial. Widocznie nie zamierza wypelaniac dodatkowych druczkow i nie wysle za pobraniem. Jesli warunki nie odpowiadaja, nalezy zmienic sklep. Nikt nie zmusi sprzedawcy do wysylki za pobraniem czy np. umozliwienia odbioru osobistego.
Jak sie martwisz o dostarczenie przedmiotu, to paypal w jakis sposob moze zabezpieczyc zakup.

A czy sprzedawca ma prawo odmówić każdemu wysyłki za pobraniem? Chodzi o cały asortyment, a w konsument jest niezarejestrowanym użytkownikiem, bądź nowym użytkowaniem.

Informacja dodana na aukcji.

Sklep o którym mowa na pozostałych swoich artykułach nie wyłączył sprzedaży za pobraniem tylko na tym jednym konkretnym została ona wyłączona

Powrót