sprzedaż internetowa

• Autor wątku Autor wątku Foczasty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Foczasty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.
W najblizszym czasie zamierzam powoli rozkrecic interes zwiazany ze sprzedaza/ swiadczeniem uslug w internecie. I tutaj kilka pytan:

1. Czy musze otworzyc dzialalnosc gospodarcza?? Jesli tak to jaki jest tego koszt.

2. Jesli bede prowadzil sklep internetowy ( powiedzmy z gotowymi stronami internetowymi do sprzedazy ) To czy musze wystawiac rachunki/ faktury czy moge to robic na zasadzie umowy kupna/ sprzedazy.

3. Jaki jest podatek VAT od takich uslug internetowych ( 7%, 14% czy 22%) i jakie sa inne koszty??

Pytam bo nie jestem pewien czy mi sie oplaca w ogole w to bawic. Nie mam zbyt duzo pieniedzy na rozruch i na razie chcialbym jak najmniejsze koszty dopoki nie rozkreci sie interes.

Z gory dziekuje za informacje.
Pozdrawiam.

1. tak, koszt? 100 zł zgłoszenie do ewidencji DG; 152 zł zgłoszenie rejestracyjne VAT do US; inne koszty ponoszone z uzyskaniem przychodu z działalności.

2. jak się dokumentuje przychody? - proszę poszukać w necie (zbyt dużo tłumaczenia).

3. 22%

Czy się opłaca? - należy zrobić biznesplan i wówczas wszystko będzie wiadome (prawie wszystko :)).

Powrót