Sprzedaż jednego konta Steam jednej osobie

• Autor wątku Autor wątku Kacper31415
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kacper31415

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry, wiele już czytałem na forum o nielegalnym udostępnianiu konta Steam wielu osobom za pieniądze za pośrednictwem np Allegro.

Mam jednak pytanie, posiadam konto steam, którego nie używam. Czy mógłbym wystawić je na Allegro. Nie byłoby to rozpowszechnianie tylko przekazanie danych do konta jednej osobie. Po zakupie nie miałbym już dostępu do konta. Nie chodzi mi tutaj o masowe udostępnianie kont z jakąś grą aby na tym nie wiadomo ile zarobić i oszukać ludzi. Chodzi mi o to czy legalne w świetle polskiego prawa jest sprzedaż takiego konta jednej osobie i zrzeczenie się praw do tego konta?

Pozdrawiam

Sprzedaż konta czy jego udostępnianie nie jest nielegalne. Jest tylko niezgodne z regulaminem STEAM a regulamin nie jest prawem. Jedynie w przypadku zablokowania takiego konta przez STEAM kupujący może dochodzić sprzedaży obarczonej wadą prawną.

Dziękuję za szybką odpowiedź. Czyli w przypadku zablokowania konta Steam kupujący może dochodzić zwrotu pieniędzy, tak?

Może również zgłosić jako podejrzenie oszustwa o czym wielokrotnie tutaj pisaliśmy. Sprzedając konto jesteś świadom, że może dojść do jego blokady zatem świadomie doprowadzasz kupującego do niekorzystnego rozporządzenia własnymi pieniędzmi co wypełnia znamiona oszustwa.

Dziękuję za porady, po ich przeczytaniu stwierdziłem, że najrozsądniej będzie zachować konto dla siebie.

Powrót