Sprzedaż kodów

• Autor wątku Autor wątku Breathless
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Breathless

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam

Chciałbym sprzedawać kody aktywacyjne do programu komputerowego na allegro. Dochody z tej działalności szacuję na jakieś 100-300zł miesięcznie. Oczywiście na taką kwotę nie opłaca mi się rejestrować działalności gospodarczej, więc pytanie jest następujące:
Ile takich przedmiotów (kodów) mogę sprzedać w ciągu miesiąca, aby nie było to uznane jako ciągłość? Czy jedna 2 tygodniowa aukcja w miesiącu to już ciągłość?
Czy czymś jeszcze powinienem się martwić sprzedając takie kody?

Czy czymś jeszcze powinienem się martwić sprzedając takie kody?
Tym czy te kody nie służą do obejścia zabezpieczenia w danym programie.

O działalności na allegro i podatku od tego było wielokrotnie - opcja szukaj.

Ten kod to tylko kod aktywujący. Bez niego po prostu program nie zadziała. To wszystko.

Szukałem już na forum jednak nie znalazłem odpowiedzi czy jeśli będę sprzedawał tylko przez 2 tygodnie w miesiącu kilkanaście sztuk i potem zrobię przerwę 2 tygodnie to nadal muszę zakładać działalność.

Dziękuję musiało mi to umknąć.

Jest więc jakiś sposób na sprzedaż tych kodów bez zakładania działalności? Ponieważ nie opłaca się jej zakładać gdy koszty utrzymania będą większe niż zarobki.

Breathless napisał:
Ten kod to tylko kod aktywujący. Bez niego po prostu program nie zadziała.

a ty jesteś twórcą tego programu lub jakimś pośrednikiem mającym pełnomocnictwa do sprzedaży tych kodów?

na jakiej licencji jest w ogóle ten program...

bo może być tak ,że to że popełniasz ewentualne wykroczenie karno-skarbowe to nic z tym ,że możliwe iż jednocześnie popełniasz przestępstwo...

Tak, program napisałem sam i sprzedaję do niego kody. Czy to zmienia postać rzeczy?

Czy jeśli sprzedawałbym kody, a potem odprowadzał za niego vat wystawiając fakturę na firmę w której jestem obecnie zatrudniony byłoby to już legalne?

Jeśli nikt z was nie wie to może wiecie gdzie mógłbym znaleźć odpowiedź na moje pytania?

W Urzędzie Skarbowym jak będą badać Pana sprawa. Nie ma nigdzie napisane ile takich kodów można sprzedać etc. Bo to czy trzeba założyć działalność gospodarczą wynika z faktycznego prowadzenia działalności (ciągła, zorganizowana, zarobkowa). Rozliczyć się i tak będzie trzeba w zeznaniu rocznym jako os. fizyczna. Jeśli Pan planuje taką działalność dłużej prowadzić to warto zarejestrować.

Powrót