Sprzedaż komputera z systemem w wersji BETA

• Autor wątku Autor wątku valamount
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

valamount

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Zamierzam sprzedać komputer, za pośrednictwem allegro. Na komputerze jest w chwili obecnej zainstalowany Windows 7 w wersji RC. System ten jest dostępny dla każdego na stronie Microsoftu, za darmo do testów.

Moje pytanie brzmi czy przed sprzedażą na allegro powinienem ten system usunąć czy mogę go bez żadnych konsekwencji pozostawić na komputerze?

No właśnie nie, gdyż chciałem marketingowo udowodnić, że komputer jest przystosowany do bezproblemowej pracy na najnowszym systemie Windows 7.

Robiąc format, kupujący musi uwierzyć mi na słowo. Tak może zobaczyć czarno na białym. Stąd moje pytanie....

Witam,
generalnie komputer z zainstalowanym systemem można sprzedawać (warunki użycia tej wersji testowej też tego nie zabraniają, o ile mi wiadomo), myślę jednakże, że w tym przypadku trzeba uważać na sprawy gwarancyjne. No bo jak Pan chce udowodnić to, że komputer jest w pełni kompatybilny do systemu Win 7 lub innego, kiedy sprzedaje go Pan z systemem testowym, gdzie z natury rzeczy nic nie wiadomo na pewno? Nie wydaje mi się to dobrym pomysłem, byłbym za sprzedażą czystego sprzętu.

Powinienieś sprzedać komputer z Betą ale nieaktywowaną - bez wprowadzania numeru seryjnego z 30 dniową pełną funkcjonalnością. Przyszły właściciel może założyć sobie konto w Microsofcie i wtedy otrzyma od nich własny numerek seryjny i uskuteczni legalną aktywację na tej podstawie -ale to już nie Twój problem. Tak będzie na 100% legal.
P.S. To co napisałem powyżej nie odnosi się tak w 100% to topicu ( system operacyjny Beta ) tylko do Windows7. Microsoft wraz z wprowadzeniem W7 ma ( jak się zdaje ) plan nowego sposobu licencjonowania systemu operacyjnego. Jutro "popełnię" post w tym temacie, bo być może kilka osób się tym zainteresuje.

Ostatnia edycja:
Niestety Windows 7 w wersji RC nie jest w pełni przystosowany do bezproblemowego użytku. Nie jest to jeszcze finalny produkt przez co część programów jest niekompatybilna. Kupujący na pewno nie będzie w stanie zagrać sobie multiplayera w grach, które obsluguje PunkBuster, bo poprostu nie działa on na wersji RC i koniec. Lepszy w kwesti kompatybilności jest nowy Windows 7 RTM build, ale ten jest dostępny wąskiemu gronu betatesterów, o ile dobrze się orientuję.

Osobiście nie sprzedałbym komputera z w pełni nieprzystosowanym OS'em.

Powrót