D
Duarez
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Witam,
od jakiegoś czasu dorabiam sobie poprzez sprzedaż kont mailowych założonych na polskich portalach. Kwoty za takie konto są niewielkie między 20 groszy do złotówki. Ludzie chętnie je kupują z różnych powodów, dla wygody, oszczędzenia czasu, do budowania baz mailingowych itd.
Jednak tydzień temu zgłosił się do mnie człowiek, który chciał zakupić prawie 2 tysiące kont, po paru wiadomościach wpłacił mi przelew na konto jednak finalnie się przestraszyłem zwracając mu pieniądze.
Z tego wszystkiego w głowie urodziło mi się pytanie. Czy ten proceder jest legalny? Czy założone konto jest moją własnością czy serwisu, i czy mogę takowe odsprzedać?
Czy jeśli jest własnością serwisu mogę jak to w przypadku gier "odsprzedać czas poświęcony na założenie konta" bądź świadczyć usługi zakładania kont na zlecenie klienta?
Czy ten fragment może dotyczyć kwestii, którą poruszam w tym temacie?
Jestem osobą młodą, jest to fajny sposób na podreperowanie mojego budżetu jednak nie mam zamiaru wchodzić w konflikt z prawem dla 50 groszy...
Bardzo dziękuję za rozjaśnienie sprawy.
od jakiegoś czasu dorabiam sobie poprzez sprzedaż kont mailowych założonych na polskich portalach. Kwoty za takie konto są niewielkie między 20 groszy do złotówki. Ludzie chętnie je kupują z różnych powodów, dla wygody, oszczędzenia czasu, do budowania baz mailingowych itd.
Jednak tydzień temu zgłosił się do mnie człowiek, który chciał zakupić prawie 2 tysiące kont, po paru wiadomościach wpłacił mi przelew na konto jednak finalnie się przestraszyłem zwracając mu pieniądze.
Z tego wszystkiego w głowie urodziło mi się pytanie. Czy ten proceder jest legalny? Czy założone konto jest moją własnością czy serwisu, i czy mogę takowe odsprzedać?
Czy jeśli jest własnością serwisu mogę jak to w przypadku gier "odsprzedać czas poświęcony na założenie konta" bądź świadczyć usługi zakładania kont na zlecenie klienta?
Fragment z: ***mod***7. Użytkownik może korzystać z utworów i/lub baz danych na stronach Portalu i/lub Serwisów jedynie w zakresie dozwolonego użytku, zgodnie przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (Dz. U. Nr 24, poz. 83 z późn. zm.), ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych (Dz. U. Nr 128 poz. 1402) oraz ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 roku o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz.U.Nr 47 poz.211 z późn. zm.).
8. Zabronione jest kopiowanie, modyfikowanie lub transmitowanie elektronicznie lub w jakikolwiek inny sposób jakiejkolwiek części Portalu i/lub Serwisów w całości lub części w celach komercyjnych i bez uprzedniej pisemnej zgody Interia.pl poza przypadkami określonymi w powszechnie obowiązujących przepisach prawa.
Czy ten fragment może dotyczyć kwestii, którą poruszam w tym temacie?
Jestem osobą młodą, jest to fajny sposób na podreperowanie mojego budżetu jednak nie mam zamiaru wchodzić w konflikt z prawem dla 50 groszy...
Bardzo dziękuję za rozjaśnienie sprawy.
Ostatnią edycję dokonał moderator: