Sprzedaż kursu online a podatek i rejestracja firmy.

• Autor wątku Autor wątku r0wl3n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

r0wl3n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Cześć wszystkim.
Na wstępie chce powiedzieć, że piszę tutaj już w ostateczności, bo starałem się wyczytać w internecie jak wygląda kwestia działalności nierejestrowanej i ewentualnie późniejsze kwestie opodatkowania dla mojego obecnie tworzonego biznesu, ale jest to dla mnie zbyt skomplikowane i nie potrafię sobie tego poukładać i zrozumieć. Przechodząc do meritum:

Mam firmę w zawieszeniu (kiedyś byłem pełnym, 23% VATowcem na B2B, ale przeszedłem na UoP i zawiesiłem firmę). Teraz stworzyłem kurs online, który jest skierowany na nauczenie potencjalnych osób mojego zawodu (projektant UX) na poziomie podstawowym. Znajomy mówił, że można do 20 tys. (przeliczane na 1200 zł chyba miesięcznie) prowadzić działalność rejestrowaną, więc na wstępie odeszłoby mi płacenie składki zdrowotnej. No i tutaj okej, tylko jak ma wyglądać faktura przy działalności nierejestrowanej? Obecnie składając zamówienie klient ma możliwość wpisania takich pól jak email, imię, nazwisko i opcjonalnie: nazwa firmy, nip, pełen adres. Później jest to na fakturze, która ląduje na maila po opłaceniu kursu.

No i tutaj zaczynają się schody. Docelowo nie wiem jaka stawka VAT ma być dla tego kursu (najlepiej jeżeli kwalifikowałoby się to pod zwolniony, ale nie wiem czy taki kurs łapie się pod te warunki). Później jest ta stawka 8% i 23%, więc już za bardzo nie wiem ile tego powinno być na fakturze. Tutaj wracamy do kwestii faktury przy nierejestrowanej działalności. Załóżmy, że stawka VAT ma być 8%, to ja przy działalności nierejestrowanej to wypisuje na fakturze? Czy taka faktura na nierejestrowanej ma wyglądać 1:1 jakbym już miał zarejestrowaną firmę?

W dużym skrócie - jak ma wyglądać wystawianie faktur w trakcie trwania działalności nierejestrowanej, jaką stawkę należałoby wybrać, żeby US się nie przyczepił oraz czy ta stawka ma być zawarta i przedstawiona w fakturze jeszcze przy działalności nierejestrowanej?

Działalność rejestrowana ? chyba ci chodziło o nierejstrowana. Ty nie spełniasz warunków. Jeżeli wykonywałeś działalność gospodarczą w okresie ostatnich 60 miesięcy, niemożesz prowadzić działalności nierejestrowej.

Oczywiście w jednym miejscu pomyliłem się... jednak jak widać cały kontekst dotyczył działalności nierejestrowanej. Nie zauważyłem nigdzie informacji, że nie można było prowadzić firmy w okresie co najmniej 5 lat. Dziękuję za wyjaśnienie tej kwestii. Jeżeli mógłbym prosić, to pomoc w określeniu jaki rodzaj opodatkowania VAT tutaj powinna być brana pod uwagę? Czy może to być zwolnienie z VAT ze względu na to, że można taki kurs UX interpretować jako "usługi kształcenia zawodowego lub przekwalifikowania zawodowego"?

Jeszcze sobie pomyślałem, że jeżeli dochód nie przekroczy 200 tys. to chyba tak, czy inaczej mogę wystawiać faktury bez VAT'u, biorąc pod uwagę zwolnienie z tego tytułu?

r0wl3n napisał:
... Mam firmę w zawieszeniu (kiedyś byłem pełnym, 23% VATowcem na B2B, ale przeszedłem na UoP i zawiesiłem firmę). ...
r0wl3n napisał:
... Nie zauważyłem nigdzie informacji, że nie można było prowadzić firmy w okresie co najmniej 5 lat. ...
Art. 5. Prawa przedsiębiorców, czytaj uważnie.

Już znalazłem, bardziej byłbym wdzięczny za wyjaśnienie drugiego zapytania z tematu, czyli kwestii oprocentowania VAT na fakturze takiego kursu.

Poczytaj o wyłączeniach ze zwolnienia z VAT.

Do 200 tys. rocznie lub jeżeli jest to kurs rozumiany jako "usługi kształcenia zawodowego lub przekwalifikowania zawodowego", stąd moje pytanie, czy można go uznać jako wymieniony rodzaj usługi?

Nie wszystkie tego rodzaju usługi mają prawo do zwolnienia z VAT, jednym z rozwiązań jest skorzystanie z indywidualnej interpretacji, zwróć się o nią do Izby Skarbowej.

r0wl3n napisał:
Do 200 tys. rocznie lub jeżeli jest to kurs rozumiany jako "usługi kształcenia zawodowego lub przekwalifikowania zawodowego", stąd moje pytanie, czy można go uznać jako wymieniony rodzaj usługi?

Usługi kształcenia zawodowego lub przekwalifikowania zawodowego są zwolnione przedmiotowo z VAT (art. 43 ust. 1 pkt 29 ustawy).

Nie ma to nic wspólnego ze zwolnieniem podmiotowym (do 200 000 przychodu w skali roku) stosowanym na podst. art 113 ust. 1 ustawy.

Wyłączenia ze zwolnienia podmiotowego ujęte są w art 113 ust 13 ustawy i nie obejmują w żadnym zakresie usług kształcenia, szkoleniowych itp.

Podsumowując - jak najbardziej możesz skorzystać z podmiotowego zwolnienia z VAT (do 200 000).
Ewentualne wątpliwości mogły by dotyczyć jedynie zwolnienia przedmiotowego (czyli zwolnienia stosowanego przez czynnych podatników VAT w stosunku do objętych nim towarów i usług).

Dzięki za poradę. Teraz wiem, że odnośnie zwolnienia przedmiotowego mogę ewentualnie zgłosić się o indywidualną interpretację do IS :)

Powrót