Sprzedaż laptopa jako osoba prywatna.

• Autor wątku Autor wątku Sheyu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sheyu

Użytkownik
Odpowiedzi
225
Witam, z góry zaznaczam, że przeczytałem art. 556 i dalej KC, ale chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości.
Sprzedaję laptopa (3 letniego), który był raz naprawiany poza gwarancją (nigdy w trakcie). W opisie przedmiotu oczywiście o tym informuję, informuję również o wypalonych pikselach oraz o tym, że bateria będzie w niedalekiej przyszłości do wymiany.
Moje pytanie brzmi: Czy jeżeli coś się "stanie" z laptopem podczas użytkowania go przez kupującego (oczywiście już po kupnie), to czy przysługują z tego tytułu jakieś prawa kupującemu? Czy może żądać ode mnie zwrotu pieniędzy lub naprawy szkody (jeżeli poinformowałem go o wszystkich wadach, które sam znam)? Dodam, że sprzedaję laptopa na znanym portalu z ogłoszeniami. Dziękuję z góry za odpowiedź.

Sheyu napisał:
Witam, z góry zaznaczam, że przeczytałem art. 556 i dalej KC
Zatem znasz treść art. 557 i 558.

Sheyu napisał:
Czy jeżeli coś się "stanie" z laptopem podczas użytkowania go przez kupującego (oczywiście już po kupnie), to czy przysługują z tego tytułu jakieś prawa kupującemu?
Przepis prawny:
Art. 557. § 1. Sprzedawca jest zwolniony od odpowiedzialności z tytułu rękojmi, jeżeli kupujący wiedział o wadzie w chwili zawarcia umowy.

Zawsze możesz wyłączyć odpowiedzialność z tytułu rękojmi na podstawie art. 558. § 1.

Ale wyłączenie odpowiedzialności jest możliwe tylko w szczególnych wypadkach? - niestety nie wiem gdzie o tym doczytać.

To dotyczy umów z udziałem konsumentów.

No tak, dziękuję. Więc jeżeli będę chciał wyłączyć odpowiedzialność z tytułu rękojmi to będzie trzeba sporządzić odpowiednią umowę, czy wystarczy poinformować o wyłączeniu jej na portalu ogłoszeniowym?

W widocznym miejscu, w opisie danej aukcji. Sprawdź tylko, czy wewnętrzny regulamin samego portalu tego nie zabrania.

Hmm, przejrzałem regulamin i nie znalazłem żadnego zakazu, lecz mogło mi coś umknąć. Więc taką informację najlepiej zamieścić na samym początku lub na końcu opisu? Jak powinna takowa wyglądać?
Jeżeli ktoś coś wie na temat zakazu wyłączenia odpowiedzialności z tytułu rękojmi na znanym portalu ogłoszeniowym na literę O (dawniej na literę T) to proszę o informację.

Ostatnia edycja:
Temat już trochę temu zakładałem ale chciałem zapytać, czy taki zapis jest odpowiedni?

Sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za wady przedmiotu sprzedaży (odpowiedzialność z tytułu rękojmi wyłączona) zgodnie z art. 558 KC, jednocześnie informuję, że wszystkie wady o których sprzedający wie, zamieszczone są w ogłoszeniu.

Powrót