Sprzedaż mieszkania 19%

• Autor wątku Autor wątku DellMars
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DellMars

Zbanowany
Odpowiedzi
240
Zakupiłem mieszkania które zbyłem po kilku miesiącach, mieszkanie było częściowo w kredycie (70%) czy w koszty mogę wrzucić odsetki od kredytu czy całą ratę kapitalowo-odsetkową?

Jeslib posiadalem z kimś udział w tej nieruchomości po 1/2 to koszty z osobna wrzuca w koszty jakie poniósł na wykończenie tego mieszkania (materiaky/robocizna) ten wrzuca na kogo jest fv?

Ostatnia edycja:
Raczej tylko odsetki, bo gdybyś dołączył do tego spłatę kapitału, to miałbyś zawyżone koszty - przecież w koszty wliczasz cenę zakupu mieszkania, a spłata kapitału to właśnie jej zapłata.

loonatic napisał:
Raczej tylko odsetki, bo gdybyś dołączył do tego spłatę kapitału, to miałbyś zawyżone koszty - przecież w koszty wliczasz cenę zakupu mieszkania, a spłata kapitału to właśnie jej zapłata.

Dziekuje a koszty poczynione na remont mieszkania gdzie 2 osoby posiadaja udzial po 1/2 ktora z tych osob koze wrzucic w koszty? Ta ktora ma fv na materialy/robocizne?

DellMars napisał:
... czy w koszty mogę wrzucić odsetki od kredytu czy całą ratę kapitalowo-odsetkową?...
To nie są koszty uzyskanie przychodu ze sprzedaży, nie możesz ich zaliczyć. Odsetki to koszt uzyskania kredytu, a nie zakupu nieruchomości, kredyt też nie jest kosztem zakupu. Temat wielokrotnie omawiany na FP.

Powrót