Sprzedaż mieszkania bez zgody drugiego właściciela.

• Autor wątku Autor wątku bunia17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bunia17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam,
jak sprzedać mieszkanie hipoteczne bez zgody drugiego właściciela. Zamierzamy się rozwieść, a nie stać mnie na dalszą spłatę kredytu . Koszty kredytu i utrzymania mieszkania ponoszę ja.Chcę sprzedać mieszkanie i kupić dwa mniejsze, resztą pieniędzy spłacić wspólne długi. Żona się nie zgadza twierdzi że ona dostanie większą część mieszkania ze względu na dziecko które posiadamy. Czy mogę jakoś nakłonić żonę do sprzedaży mieszkania?

Dziecko nie ma nic do majątku wspólnego małżonków, więc żona może sobie twierdzić co chce.

Nierówny podział majątku jest możliwy (ocenia się to w jakim stopniu każdy z małżonków przyczynił się do powstania majątku z uwzględnieniem osobistych nakładów pracy, np. wychowywanie dzieci itp), ale moim zdaniem nie ma na niego wpływu sam fakt pozostawania dziecka z matką.

KRiO, Art. 43. § 1. Oboje małżonkowie mają równe udziały w majątku wspólnym.
§ 2. Jednakże z ważnych powodów każdy z małżonków może żądać, ażeby ustalenie udziałów w majątku wspólnym nastąpiło z uwzględnieniem stopnia, w którym każdy z nich przyczynił się do powstania tego majątku. Spadkobiercy małżonka mogą wystąpić z takim żądaniem tylko w wypadku, gdy spadkodawca wytoczył powództwo o unieważnienie małżeństwa albo o rozwód lub wystąpił o orzeczenie separacji.
§ 3. Przy ocenie, w jakim stopniu każdy z małżonków przyczynił się do powstania majątku wspólnego, uwzględnia się także nakład osobistej pracy przy wychowaniu dzieci i we wspólnym gospodarstwie domowym.

Co do sprzedaży mieszkania - nie ma możliwości sprzedaży bez zgody współwłaściciela - można co najwyżej sprzedać własne udziały w nieruchomości (pod warunkiem znalezienia chętnego). Jeśli żona nie godzi się na sprzedaż można wnieść do Sądu wniosek o podział majątku i zaproponować by żona Cię spłaciła.

Powrót