Sprzedaż mieszkania i kupno lokalu,czy muszę zapłacić podatek?

• Autor wątku Autor wątku Michal9595
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michal9595

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześć
Proszę napiszcie czy ominie mnie podatek czy muszę zapłacić.

Sprzedałem swoje mieszkanie,po tygodniu kupiłem lokal inwestycyjny w którym mieszkam.Pełni on funkcję mieszkania,ale nie może nazywać się mieszkaniem,ponieważ ma tylko 20 metrów.W akcie notarialnym jest określony jako lokal niemieszkalny.Developer wybudował kilka bloków z takimi mieszkaniami,więc nie jest to żadna przeróbka z lokalu usługowego.
Czytałem przepisy i jest napisane,aby nie placić podatku,to trzeba przeznaczyć pieniądze na cele mieszkaniowe.I przeznaczyłem bo zamierzam tu mieszkać,tylko martwi mnie zapis z aktu notarialnego:(

Według mnie US inaczej to zinterpretuje niż ty :)

Michal9595 napisał:
... kupiłem lokal inwestycyjny w którym mieszkam.Pełni on funkcję mieszkania,ale nie może nazywać się mieszkaniem,ponieważ ma tylko 20 metrów.W akcie notarialnym jest określony jako lokal niemieszkalny. ...
Zatem to nie są Twoje potrzeby mieszkaniowe.

PS.
Na upartego mieszkać można w garażu.

Zrobię jeszcze zdjęcia i zaniosę do urzędu skarbowego.Jak zobaczą,że tu mieszkam,to mam nadzieję,że uznają to jako cele mieszkaniowe.Wladowałem wszystkie pieniądze a na wykończenie musiałem wziąć pożyczkę,więc nie ma szans żebym zapłacił ten podatek.
No nic,dziękuję za odpowiedzi.

Michal9595 napisał:
Zrobię jeszcze zdjęcia i zaniosę do urzędu skarbowego.Jak zobaczą,że tu mieszkam,to mam nadzieję,że uznają to jako cele mieszkaniowe. ...
To nie taka procedura, zwróć się o indywidualna interpretację podatkową.

Powrót