Sprzedaż mieszkania mamy a mój komornik

• Autor wątku Autor wątku prizmm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prizmm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Moja mama chce sprzedać mieszkanie. Żeby je sprzedać musimy przeprowadzić sprawę spadkową po nieżyjącym tacie (ja,brat,mama). Czy po nabyciu przeze mnie spadku (części własności mieszkania-wpisania mnie do księgi wieczystej,którą mama chce założyć) muszę zgłosić nabyty spadek do Urzędu Skarbowego? Czy moi komornicy mogą zająć w takim wypadku mój spadek w formie części udziału w mieszkaniu? Chciałbym (tak jak i brat) "oddać", "zrzec się" swojej częsci po tacie na rzecz mamy aby ona była jedynym właścicielem i mogła spokojnie sprzedać swoje mieszkanie. Co i jak zrobić? Bardzo proszę o pomoc i poradę.

Pozdrawiam serdecznie

prizmm napisał:
Czy moi komornicy mogą zająć w takim wypadku mój spadek w formie części udziału w mieszkaniu?
Oczywiście.
prizmm napisał:
Chciałbym (tak jak i brat) "oddać", "zrzec się" swojej częsci po tacie
Nie ma takiej możliwości. Znaczy możliwość jest tylko żadnego pożytku z tego nie będzie. Poczytaj o skardze pauliańskiej. Do tego grozi Ci odpowiedzialność karna.
art. 300
§ 1. Kto, w razie grożącej mu niewypłacalności lub upadłości, udaremnia lub uszczupla zaspokojenie swojego wierzyciela przez to, że usuwa, ukrywa, zbywa, darowuje, niszczy, rzeczywiście lub pozornie obciąża albo uszkadza składniki swojego majątku,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3

Powrót