Sprzedaż mieszkania po 5 latach, zakup nowego, kredyt - strata na giełdzie

• Autor wątku Autor wątku borkowski07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

borkowski07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Cześć.

Zastanawiam się, czy obecnie są jakiekolwiek ulgi podatkowe z tytułu zakupu mieszkania.

W 2014 podpisaliśmy umowę zakupu mieszkania, kwota 315 tyś zł z czego 105 tyś kredyt. W 2020 roku mieszkanie to sprzedaliśmy za kwotę 437 tyś zł, spłaciliśmy pozostały kredyt w wysokości 95 tyś zł.

W 2020 roku najprawdopodobniej dojdzie do umowy przeniesienia zakupu drugiego mieszkania. Cena zakupu 470 tyś zł, dodatkowo zamierzamy zbierać faktury związane z wykańczaniem tego mieszkania (rynek pierwotny). Zakładamy, iż będziemy w stanie nazbierać faktur na ok 100 tyś zł.

W 2020 roku zakładam, iż będę miał takżę stratę z rynku Forex w wysokości ok 6 tyś zł. Czy taką stratę da się rozliczyć aby obniżyć podatek dochodowy? Czy w powyższym modelu w kwestii sprzedaży i zakupu nowego mieszkania oraz jego urządzenia jest szansa na jakąś ulgę podatkową tak aby obniżyć należny podatek dochodowy?

Dziękuję za pomoc.

A jaką ulgę masz na myśli:?: Skoro sprzedaliście mieszkanie później niż 5 lat od nabycia to nie płacicie żadnego podatku.

Zasady rozliczenia strat reguluje Art. 9. ust. 3 Ustawy o PIT.

I to jest sedno sprawy, nie wiem. Kompletnie nie orientuję się czy są jakiekolwiek, stąd moje pytanie.

Ostatnio pojawiają się informację, iż są szanse na jakąś nową ulgę, aczkolwiek wciąż nie jest jasne na jakich zasadach będzie wyglądała ostatecznie. Zastanawiałem się czy do tej pory czegoś podobnego nie było.

Dodatkowo, w projekcie był zapis o pierwszym mieszkaniu, pytanie, może dość proste, ale jak w prawie interpretuje się pierwsze. Pierwsze kiedykolwiek nabyte, czy pierwsze na zasadzie -brak posiadania innych mieszkań na własność?

Ja też nie wiem na czy właściwie polega Twój problem. :help:

Problemem bym tego nie nazwał, a jedynie zagwostka związana z brakiem wiedzy na tematy, które na codzień są mi dalekie.

Powrót