D
dydka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, chciałabym się poradzić odnośnie takiej sytuacji. W kwietniu 2017r. wraz z moim wujkiem odziedziczyliśmy według testamentów mieszkanie po moich dziadkach a jego matce i ojczymie. Mi przypadło 5/8 a wujkowi 3/8 spadku. W masie spadkowej było mieszkanie nabyte przez dziadków w 2008r. W sierpniu 2019r. podpisalismy u notariusza umowe działu spadku. Podział wyglądał w ten sposob, ze splacilam wujka z jego części, tak aby mieszkanie w calosci przeszlo na moja wlasnosc. Inny skladnikow masy spadkowej nie bylo. Teraz chcialabym sprzedac to mieszkanie. Ponieważ dziadkowie nabyli mieszkanie powyzej 5 lat przed swoja śmiercią, wiadomym jest, że ta czesc, ktora ja odziedziczylam, czyli 5/8, jest nieopodatkowana w momencie sprzedazy, natomiast co z ta częścią z ktorej splacilam wujka? Czy za te 3/8 bede musiala zaplacic podatek 19%, jezeli sprzedaz nieruchomości nastapi przed uplywem 5 lat od momentu jej nabycia czyli od sierpnia 2019r.? Jesli tak, to wysokosc podatku powinnam liczyc od ceny ewentualnej sprzedazy mieszkania czy od ceny od ktorej wywodzila sie kwota splaty wujka? Serdecznie dziękuję za podpowiedzi