M
marqs85
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 23
Witam serdecznie, proszę o informację czy mogę sprzedać mieszkanie i wydatkować uzyskaną kwotę na cele mieszkaniowe? a mianowicie:
W roku 2012 zakupiliśmy mieszkanie gdzie 155/205 należało do teściowej,
zaś 50/205 do mnie i żony.
W 2017 roku po upływie 5 lat teściowa darowała córce swoje 155/205 części.(Notarialnie)
Czy teraz po upływie 3 lat możemy wspólnie z żoną sprzedać to mieszkanie i uzyskaną kwotę przeznaczyć na zakup nowego domu przy tym nie płacąc podatku ?
Na co zwrócić uwagę i jakie ew. kroki poczynić? Miałem już nie miłą przygodę z US gdzie chcieli usilnie udowodnić nam że powinniśmy opłacić podatek a finalnie po naszej walce uznali naszą rację i odpuścili.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
W roku 2012 zakupiliśmy mieszkanie gdzie 155/205 należało do teściowej,
zaś 50/205 do mnie i żony.
W 2017 roku po upływie 5 lat teściowa darowała córce swoje 155/205 części.(Notarialnie)
Czy teraz po upływie 3 lat możemy wspólnie z żoną sprzedać to mieszkanie i uzyskaną kwotę przeznaczyć na zakup nowego domu przy tym nie płacąc podatku ?
Na co zwrócić uwagę i jakie ew. kroki poczynić? Miałem już nie miłą przygodę z US gdzie chcieli usilnie udowodnić nam że powinniśmy opłacić podatek a finalnie po naszej walce uznali naszą rację i odpuścili.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Ostatnia edycja: