Sprzedaż mieszkania spadkowego

• Autor wątku Autor wątku Hazak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hazak

Użytkownik
Odpowiedzi
33
W dniu 5 listopada 2015 roku Postanowieniem Sądu I Ns 589/15 z dnia 05.11.2015r otrzymałam z siostrą spadek po zmarłej matce w postaci mieszkania spółdzielczego własnościowego M 2 wycenionego na kwotę 140 000 złotych będacych w zasobach Górniczej Spółdzielni Mieszkaniowej w Jastrzebiu Zdroju . Mieszkaniem po zmarłej mamie opiekowałam sie tylko ja , pomimo tego że spadek był wyznaczony na dwie siostry. W dniu 12 października 2021r zapadło postanowienie Sądu w Jastrzębiu 1Ns 188/21 z dnia 12.10.2021 której byłam wnioskodawczynią o ustanowienie prawa własności już tylko na MNIE ze spłatą siostry w wysokości 70 tysięcy złotych ( połowy wartości mieszkania/ spłaciłam moją siostrę )W kwietniu 2026 roku mam zamiar sprzedać w/w mieszkanie , którego jestem właścicielką za kwotę 143 tysięcy złotych . W związku z powyższym pytania : czy będę zwolniona ze spłaty podatku dochodowego od sprzedaży tego mieszkania (minęło 11 lat od chwili nabycia spadku i wszystkie opłaty wykonywałam tylko i wyłącznie ja , również tylko ja opiekowałam się tym mieszkaniem przez 11 lat ) Jak będzie wyglądać sytuacja rozliczenia z Urzędem Skarbowym po sprzedaży tego mieszkania. Z góry dziekuję za pomoc i odpowiedz [...]

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót