D
Damiann
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
Dzień dobry,
w 2009 roku kupiłem mieszkanie z rynku wtórnego, wybudowane ok 1920r. W 2012 rozpocząłem działalność gospodarczą jako płatnik vat i wpisałem mieszkanie do ewidencji środków trwałych, jest ono amortyzowane na poziomie 10% rocznie, w działalności służy do wynajmowanie na krótki termin.
Zastanawiam się nad sprzedażą tego mieszkania. Znalazłem taki materiał:
https://www.eporady24.pl/sprzedaz-mieszkania-amortyzowanego-w-firmie,pytania,15,87,26152.html
Zgodnie z w/w artykułem wyłuskałem dla siebie istotne informacje:
Odnośnie podatku pit: Sprzedaż mieszkania z majątku firmy jest traktowana jak sprzedaż prywatna, czyli jeśli minęło 5 pełnych lat od nabycia nieruchomości to podatku dochodowego nie ma.
Odnośnie podatku VAT: Sprzedaż jest zwolniona z vat, ponieważ nie łapię się na ustawowe wyjątki:
Moje pytania:
Czy informacje z powyższego artykułu są aktualne?
Czy moje konkluzje odnośnie opodatkowania sprzedaży są trafne?
Jeśli konkluzje są trafne, to mogę się do nich stosować, czy sprawa jest skomplikowana i powinienem wystąpić do US o indywidualną interpretację?
Mój księgowy analizuje sprawę, jeszcze nie ma na 100% pewności jak postąpić.
w 2009 roku kupiłem mieszkanie z rynku wtórnego, wybudowane ok 1920r. W 2012 rozpocząłem działalność gospodarczą jako płatnik vat i wpisałem mieszkanie do ewidencji środków trwałych, jest ono amortyzowane na poziomie 10% rocznie, w działalności służy do wynajmowanie na krótki termin.
Zastanawiam się nad sprzedażą tego mieszkania. Znalazłem taki materiał:
https://www.eporady24.pl/sprzedaz-mieszkania-amortyzowanego-w-firmie,pytania,15,87,26152.html
Zgodnie z w/w artykułem wyłuskałem dla siebie istotne informacje:
Odnośnie podatku pit: Sprzedaż mieszkania z majątku firmy jest traktowana jak sprzedaż prywatna, czyli jeśli minęło 5 pełnych lat od nabycia nieruchomości to podatku dochodowego nie ma.
Odnośnie podatku VAT: Sprzedaż jest zwolniona z vat, ponieważ nie łapię się na ustawowe wyjątki:
1. Dostawa dokonywana jest w ramach pierwszego zasiedlenia lub przed nim,
2. Pomiędzy pierwszym zasiedleniem a dostawą budynku, budowli lub ich części upłynął okres krótszy niż dwa lata.
Moje pytania:
Czy informacje z powyższego artykułu są aktualne?
Czy moje konkluzje odnośnie opodatkowania sprzedaży są trafne?
Jeśli konkluzje są trafne, to mogę się do nich stosować, czy sprawa jest skomplikowana i powinienem wystąpić do US o indywidualną interpretację?
Mój księgowy analizuje sprawę, jeszcze nie ma na 100% pewności jak postąpić.
Ostatnia edycja: