Sprzedaż mieszkania - zatajenie informacji o próbie włamania

• Autor wątku Autor wątku MalgosiaW
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MalgosiaW

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć,
Zastanawiam się, czy mam podstawy, aby pozwać byłych właścicieli mieszkania, które kupiłam na rynku wtórnym. Czy w moim przypadku mam możliwość powołania się na prawo rękojmi?

Przy podejmowaniu decyzji zakupowej ważne było dla mnie bezpieczeństwo. W związku z tym dopytywałam właścicieli o bezpieczeństwo mieszkania i okolicy. Oni zarzekali, że od kilkudziesięciu lat nie mieli z tym żadnych problemów, że jest bezpiecznie i nie było włamań do mieszkania. Sami pokazali ślady uderzeń na framudze drzwi balkonowych i twierdzili, że to usterka zaistniała przy instalacji drzwi balkonowych i że ze względu na to montująca firma dodatkowo darmowo zamontowała panele szklane na zewnątrz balkonu.

Kupiłam to mieszkanie i od sąsiadów dowiedziałam się, że w rzeczywistości w ciągu kilku ostatnich lat (nie pamiętają, kiedy) do mieszkania była próba włamania. Stąd pewnie ślady na drzwiach balkonowych i po tym wydarzeniu właściciele sami zamontowali te szklane panele balkonowe.

W związku z tym czuję się oszukana - uważam, że zatajono przede mną ważny fakt, o którym gdybym wiedziała albo nie kupiłabym mieszkania wcale, albo negocjowała obniżenie jego ceny.

W dodatku po zapewnieniach o bezpieczeństwie, obniżyłam swoją czujność i zostawiłam uchylone okno wychodząc do pracy - zostałam okradziona. Oczywiście to moja nieostrożność, jednak gdybym wiedziała, że jednak nie jest bezpiecznie, to zastosowałabym dodatkowe środki ostrożności w mieszkaniu.

Chciałabym wiedzieć czy mogę domagać się od właścicieli jakiegoś odszkodowania, wynikającego z tego, że próba włamania wpływa na ocenę wartości mieszkania, oraz tego, że teraz będę instalować dodatkowe środki antywłamaniowe aby poczuć się bezpiecznie.

Powrót