sprzedaż mieszkania

• Autor wątku Autor wątku p0105
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

p0105

Użytkownik
Odpowiedzi
120
witam

moje pytanie dotyczy następującego stanu faktycznego:

czy istnieje mozliwośc aby skorzystac z ulgi meldunkowej gdy nabyło sie mieszkanie w czerwcu 2007 roku, natomiast do dnia dzisiejszego nikt nie jest tam zameldowany?Wiem ze istnieje mozliwośc skorzystnia z tego zwolnienia podatkowego gdyby sie chciało sprzedac teraz owa nieruchomośc ale co w sytuacji zameldowania gdy zrobi sie to dopiero teraz i bedzie zameldowanym 12 miesiecy i dopiero wtedy sprzeda?

zakupienie nieruchomości w czerwcu 2007 roku i sprzedaz go przed 5 laty powoduje koniuecznosc zapłaty 19 %podatku dochodowego, a co w sytuacji jesli sprzeda sie nieruchomośc po 5 latach, wtedy jest chyba zwolnienie i nic nie trzeba płacić, skąd to wynika?

bardzo dziekuje za pomoc

pozdrawiam

co do ulgi meldunkowej stanowisko Ministerstawa Finansów mówi jasno że okres 12 miesięcznego zamieszkania może być w czasie i po nabyciu ( tak jak u ciebie) i odnosić się do czasu również sprzed 1 stycznia 2007...

jeżeli więc będziesz od teraz przez okres 12 miesięcy zameldowany/a możesz skorzystać z ulgi

sprzedaż po 5 latach jest wolna od podatku

wszystko wynika, bądź też wynikało jak kto woli z ustawy o podatkku dochodowym od osób fizycznych

a czy w moim przypadku istnieje tez mozliwosc skorzystania z ulgi w sytuacji gdy nie bede zameldowany ale sprzedam mieszkaniem przez upływem 5 lat ale w ciagu 2 lat przeznacze kase np na zakup działki i budowe domu?

tego typu zwolnienie nie przysługuje w stosunku do nieruchomości nabytych w okresie od 1 stycznia 2007 do 31 grudnia 2008...

skad wynika to zwolnienie dotyczące okresu 5 lat oraz to ze nie dotyczy mnie zwolnienie gdy srodki ze sprzedazy przeznacze na zakup np działki?

pozdrawiam

przecież już ci napisałem że to wynika z ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, a konkretnie z jej nowelizacji obowiązującej od 1 stycznia 2007 do końca 2008r. do której to nowelizacji ma zastosowanie odpłatne zbycie nieruchomości która została nabyta w powyższym okresie...

Art. 10 ust. 1 pkt 8, art. 21 ust. 1 pkt 126, ust. 21, ust 22 oraz art. 30e ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U. Nr 14, poz. 176 z 2000 r. ze zm.) w swoim brzmieniu do końca 2008r.
Art. 7 ustawy z dnia 16 listopada 2006 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz o zmianie niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 217, poz. 1588 z 2006 r.)

sorki ze dalej mecze ten temat, ale nie widze tego art. odnoszacego sie do mojej sytuacji dotyczacego terminu 5 letniego?

pozdrawiam

czego, konkretnie nie widzisz?

Art. 10. 1. Źródłami przychodów są:
...
8 ) sprzedaż lub zamiana, z zastrzeżeniem ust. 2:
a) nieruchomości lub ich części oraz udziału w nieruchomości,
...
- jeżeli sprzedaż lub zamiana nie następuje w wykonywaniu działalności gospodarczej i została dokonana w przypadku sprzedaży lub zamiany nieruchomości i praw majątkowych określonych pod lit. a)-c) - przed upływem pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym nastąpiło nabycie lub wybudowanie
...

Wniosek - jeżeli tego typu sprzedaż następuje przed upływem lat 5 od daty nabycia stanowi źródło przychodu i podlega opodatkowaniu. Tak jak napisałem możesz jedynie skorzystać z ulgi meldunkowej, albo poczekać pięć lat, w innym wypadku zapłacisz podatek.

Prościej już sie chyba nie da tego wytłumaczyć...

Powrót