Sprzedaż mieszkania

• Autor wątku Autor wątku Zibiland
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zibiland

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam
W 2005 roku kopiłem wraz z przyszła żoną mieszkanie (udziały po 50%), 2007 roku sprzedaliśmy je jako małżeństwo składając US deklaracje że otrzymane pieniądze (190tyś) przeznaczymy na inne cele mieszkaniowe.
W 2007 roku podpisaliśmy umowę z deweloperem na kupno mieszkania o wartości 200tys (stan deweloperski) wpłacając 155tys. Pozostałą kwotę kupna mieszkania oraz wykończenia chcieliśmy pokryć z kredytu. W banku wystąpiliśmy o kredyt w wysokości 125tys. z wkładem własnym 155tys.
Jak się okazało banka możne dać nam max 20% więcej niż wartość kupowanego mieszkania co stanowiło ok 40tys. W celu otrzymania kwoty 115tys, za podpowiedzią banku podpisaliśmy z deweloperem aneks do umowy według którego obniżyliśmy wkład własny do kwoty 85tys. Na tej podstawię bank przyznał nam kredyt który następnie został przelany na konto dewelopera a różnica miedzy wartością mieszkania a wpłacona kwotą (200tys - 270tys (wkład własny 155+115tys)) została zostala przelana przez dewelopera na nasze konto.
Obecnie jestem w trakcie rozliczanie sie z urzędem skarbowym z kwoty 190tys. Dostarczyłem akt notarialny kupna mieszkania i miała być już sprawa załatwiona. Dziś dostałem informacje że mam dostarczyć jeszcze umowę kredytową z bankiem.
Czy US może nam uznać że nie wykorzystaliśmy całej kwoty na cele mieszkaniowe z powodu aneksu zgodnie z którym wpłaciliśmy deweloperowi 85tys (w rzeczywistości 155 tys, mam na to faktury oraz 35tys faktury za zakup materiałów)?
Czy muszę udostępnić US umowę z bankiem?

Powrót