Sprzedaż mieszkania

• Autor wątku Autor wątku piotr-k-19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotr-k-19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Dzień dobry

Mam następujące pytanie:
w lutym tego roku wykupiliśmy z żoną mieszkanie z gminy i otrzymaliśmy bonifikatę 50%. W przyszłym roku chcemy kupić nowe deweloperskie mieszkanie jednak najpierw musimy na nie zaciągnąć kredyt hipoteczny. Jeżeli sprzedam mieszkanie, które wykupiliśmy a całą kwotę jaką otrzymam z jego sprzedaży przeznaczę na spłatę kredytu hipotecznego to czy będę zobowiązany do zwrotu bonifikaty i zapłaty podatku dochodowego ?

Serdecznie dziękuję za odpowiedz

Tak, miałem ostatnio taką samą sytuację. Jak chcesz kupić nowe mieszkanie to musisz wpierw komunalne sprzedać a dopiero potem kupić nowe. Musi być zachowana kolejnosc.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Dziękuję za odpowiedź

według mnie trochę bez sensu przecież gdybym nadpłacił kredyt hipoteczny tego samego dnia i w całej kwocie jaką otrzymałem za sprzedaż komunalnego mieszkania to wykorzystałbym je na inne cele mieszkaniowe.

Mam jeszcze jedno pytanie.

Mieszkanie deweloperskie będzie kosztować 300 tyś zł. Za sprzedaż mieszkania komunalnego dostanę 150 tyś zł. więc kredyt hipoteczny też będzie wynosił 150 tyś zł. Powiedzmy że umowa deweloperska będzie wyglądała tak, że wpłacam w dwóch ratach po 50% jedna rata przed budową a druga po wybudowaniu przed podpisaniem koncowego aktu notarialnego. Jeżeli pierwszą ratę zapłacimy z kredytu hipotecznego a drugą z pieniędzy ze sprzedaży mieszkania ale przed podpisaniem aktu notarialnego to czy będzie trzeba zwracać bonifikatę i płacić podatek dochodowy ?

Dziękuję za odpowiedz.

Powrót