Sprzedaż modeli do gry z pracy magisterskiej

• Autor wątku Autor wątku turilio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

turilio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
Moje pytanie nawiązuje bezpośrednio do nazwy tematu. Na pracę magisterską mam zamiar zrobić grę komputerową z autorską grafiką trójwymiarową, która ma być wzorowana na kampusie pewnej polskiej uczelni (tzn. rozkład przestrzenny budynków), lecz w uproszczonej formie (prosta geometria) i kolorystyce. Tutaj mam 2 pytania:

1. Czy po obronieniu pracy magisterskiej mogę legalnie sprzedać stworzone modele (z pośrednictwem sklepu internetowego ***), czy też uczelnia ma prawa do całej mojej twórczości?
Co do "sprzedaży" to funkcjonuje to na zasadzie "licencji na używanie". Posłużę się tutaj cytatem:
"[..] że w zasadzie nie sprzedajemy naszych assetów, a jedynie licencję na ich używanie. "

"Wrzucając nasz produkt akceptujemy regulamin, który mówi, że dajemy prawo do zrobienia z naszym assetem właściwie wszystko z wyjątkiem odsprzedawania go nawet w formie zmodyfikowanej. Poza tym nasz produkt może być użyty w projektach komercyjnych, edukacyjnych etc."

Zaznaczę, że nie chodzi mi o sprzdaż całości pracy magisterskiej (w tym jej treści), a jedynie modeli użytych do stworzenia gry na rzecz owej pracy.

2. Czy tworząc uproszczone odwzorowanie rzeczywistej lokalizacji, jaką jest uczelnia, a więc budynków, układu ulic itd. mogę sprzedawać całość takiej "sceny" jako paczkę modeli, sygnując to jako "kampus uczelni XYZ"? Czy do sprzedaży powinienem przebudować scenerię tak, aby nie była odwzorowaniem rzeczywistej lokacji i nie opisywać jako kampus?

Pozdrawiam!

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1.
turilio napisał:
... czy też uczelnia ma prawa do całej mojej twórczości? ...
Uczelnia nie ma żadnych praw do Twoich utworów, jedynie przysługuje jej prawo pierwszeństwa publikacji trwające przez 6 miesięcy od jej obrony.

2. Tutaj mógłby wystąpić problem z korzystaniem i rozporządzaniem opracowaniem cudzego utworu - projektu architektonicznego.

Dziękuję za odpowiedź, jeszcze jedna rzecz odnośnie odpowiedzi
LeszsekS napisał:
1. Uczelnia nie ma żadnych praw do Twoich utworów, jedynie przysługuje jej prawo pierwszeństwa publikacji trwające przez 6 miesięcy od jej obrony.

Czy w takim wypadku mogę sprzedawać modele od razu, przez pierwsze 6 miesięcy od obrony? Czy też opublikowanie oferty sprzedaży w sklepie internetowym w jakiś sposób koliduje z pierwszeństwem publikacji pracy przez uczelnie?

turilio napisał:
... Czy w takim wypadku mogę sprzedawać modele od razu, przez pierwsze 6 miesięcy od obrony? ...
Sprzedaż modeli nijak nie ma się do publikacji pracy dyplomowej.

Powrót