Sprzedaz monet a dzialanosc ?

• Autor wątku Autor wątku Loxenix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Loxenix

Użytkownik
Odpowiedzi
74
Witam , czy sprzedając wieksza ilosc monet i banknotów ( z prlu i obecne ) moge dzialac na dzialanosci nierejestrowanej jesli nie przekrocze 1505 zł ? jakies vat cos mi sie obiło o uszy

Skąd te monety? Kupione? Od kogo, kiedy? Czy są dowody nabycia (maile, zestawienia z Allegro, potwierdzenia przelewów)? Kupione z myślą o własnej kolekcji czy z myślą o odsprzedaży z zyskiem?
Co to znaczy "większa ilość"? 100 sztuk? czy 100.000?

chciał bym kupowac po dobrych cenach ( niedowartosciowane rozne monety np na allegro ) a potem sprzedawac je drozej tylko nie wiem jak to ugryzc aby było to zgodne z literą prawa ( nie chce zakładac działanosci )

Czyli chcesz prowadzić działalność. Jeśli w żadnym z miesięcy przychód ze sprzedaży nie przekracza równowartości połowy minimalnego wynagrodzenia (czyli do 1745 zł - od 1 stycznia 2023), to możesz się rozliczać w ramach działalności nierejestrowej, wpisując kwotę dochodu w rocznym pit-36.

Jeśli przychód ze sprzedaży jest wyższy, to musisz zarejestrować działalność gospodarczą.

Dzieki za odpowiedz mam nadzieje ze monety i banknoty nie są wyłączone z takiej sprzedazy mam jeszcze do ciebie kilka pytan a mianowicie :

1. sprzedaz klockow lego na tej samej zasadzie moze dzilac ?
2.Czy sprzedając na takiej dzilanosci niezarejestrowanej musze posiadac jakis regulamin ? ( slyszalem ze trzeba ) planuje sprzedaz na allegro oraz olx chyba ze korzystając z tych platform to lezy w ich gescie ? )

Ad. 1. Tak samo.
Ad. 2. Jeśli na Allegro, to nie.

Powrót